Hoppa till huvudinnehållet

”Vi hinner inte med att bromsa utvecklingen.”

Publicerad:
Reporter Frida Jansson Högberg
Frida Jansson Högberg
frida.jansson@kt.se
Fredrik Olausson brinner för sitt jobb men oroas över ungas acceptans för droger i dag.
Fredrik Olausson brinner för sitt jobb men oroas över ungas acceptans för droger i dag. Foto: Christine, Koi Produktionsbyrå

Allt fler unga använder och säljer droger i dag och narkotikan kryper längre och längre ner i åldrarna.

– Jag tror inte det finns någon skola som inte har en elev som håller på med narkotika i dag, säger polisinspektören Fredrik Olausson.

Han skulle kalla årets sommar för en standardsommar rent polisiärt, om det inte vore för gängskjutningarna på Herrhagen och Kronoparken i slutet av juli.

– Det är gudskelov inget som brukar ske, men jag blir ändå inte förvånad. Det var bara en tidsfråga innan den grova brottsligheten från storstäderna kommer hit. Vi har våra narkotikakonstellationer som hotar, skrämmer och misshandlar varandra. Men att det händer två dagar på raken var vi inte förberedda på.

Mycket har förändrats de senaste åren, inte minst bland ungas förhållningssätt till droger. Tonåringar berättar att det är lättare att för dem att skaffa hasch på stan än alkohol.

– För åtta-tio år sedan var det alkoholen som var ett bekymmer bland unga. Nu är det narkotikatrenden som sticker rakt upp. När jag började jobba med detta så var det en liten grupp ungdomar som höll på med detta och vi hade rätt bra koll på dem. Nu har det blivit så stort så vi hinner inte med att bromsa utvecklingen.

Unga har berättat hur det är lättare att få tag i hasch än alkohol på stan.
Unga har berättat hur det är lättare att få tag i hasch än alkohol på stan. Foto: Helena Karlsson

Har stort engagemang

Fredrik Olausson har jobbat som polis med fokus på unga och narkotika i många år. Att det var just det här som skulle bli hans bana menar han var slumpen.

– Jag är uppvuxen på Kronoparken och jobbade inom psykiatrin och på akuten innan jag hamnade inom polisen. Jag kände att jag fick en bra kontakt med de som hade problem och kände ett stort engagemang. Men när jag var ung så var det vuxna som sa att "Du är från Kronoparken, det kommer inte att gå bra för dig". Det blev en utmaning för mig att bevisa att det inte stämmer.

Han trivs med jobbet men erkänner att det kräver ett stort intresse för att klara av det. Baksidorna och de svåra mötena är många.

– Man kan inte rädda alla vi tar, men man kan rädda många. Folk kommer alltid att falla dit ändå. När man får en klapp på axeln för det man gör, när någons mamma ringer och tackar en eller när man möter en kille på stan som berättar hur man har hjälpt honom som tonåring... Det är det man brinner för.

Bara positiva aspekter

De unga som hamnar snett gör det allt tidigare. Vissa introduceras för drogerna redan när de är så unga som 12-13 år gamla. Det handlar om hasch, tramadol, kokain och ecstacy och tillgången är stor.

– Priserna på gatunivå är ungefär de samma som för tio år sedan och straffen i princip halverade.

Polisen jobbar som man gjort tidigare, tillsammans med kommunen genom skola och socialtjänst.

– Vi utreder ungefär lika mycket som för fem år sedan, men inflödet är större i dag. Vi hinner inte med.

Och man jobbar i en motvind av legaliseringsförespråkare och en förskönad bild av cannabisanvändandet. Fredrik Olausson menar att okunskapen om de negativa aspekterna är stor.

– Legalisering lyfter bara fram de positiva aspekterna och när lärarna undervisar om effekterna av narkotika så blir de överkörda av eleverna för att de har fler argument till varför det är bra.

I många år har Fredrik Olausson föreläst om narkotika i skolor. "Det är svårt för någon i publiken att säga att jag inte har sett verkligheten" säger han. Arkivbild.
I många år har Fredrik Olausson föreläst om narkotika i skolor. "Det är svårt för någon i publiken att säga att jag inte har sett verkligheten" säger han. Arkivbild. Foto: Helena Ingman

"Prata med barnen"

Till föräldrar har han ett råd. Gå inte upp i försvarsställning om en annan förälder ringer och berättar att ditt barn har rökt hasch.

– Det är vanligt att man gör det. Men tacka i stället för att man bryr sig om ditt barn. Och prata med dina tonåringar. Man pratar med unga om sex och alkohol, men inte om narkotika och psykisk ohälsa, fast man borde.

Fredrik Olausson har en tydlig vision. Om fem år ska narkotikan ha minskat i omlopp, bruket hos unga gått ner och trenderna om legaliseringsprocesser dött ut.

– Regeringen har också märkt nu att grunden till gängskjutningarna är narkotika på gatunivå och att man måste stoppa den. Men jag tror dock inte att vi kommer att lyckas.

Artikeltaggar

GängkriminalitetHerrhagenIntervjunKronoparkenNarkotikaNyheterPolisen

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.