Hoppa till huvudinnehållet

Två nya planer på samråd

Publicerad:
Förslaget till detaljplan för Mekanisten 7 innebär cirka 30 lägenheter.
Förslaget till detaljplan för Mekanisten 7 innebär cirka 30 lägenheter. Foto: Karlstads kommun

Ett hus med 30 lägenheter på Norrstrand ingår i den detaljplan som nu är ute för samråd. Planen avser fastigheten Mekanisten 7.

Och på Knappstad planeras för ett 40-tal nya bostäder i form av villor, radhus och parhus.

På fastigheten Mekanisten på Norrstrand finns i dag ett tvåvåningshus med ett tiotal lägenheter. Byggnaden har behov av underhåll men i förslaget till detaljplan medges att den rivs och ersätts med ny bebyggelse i tre, fyra respektive fem våningsplan med cirka 30 lägenheter.

Utökas österut

Enligt planförslaget placeras byggnaderna närmare Norra allén och Norrstrandsgatan. Mekanisten föreslås en utökning österut så att den intilliggande kommunala fastigheten Norrstrand 1:1 inordnas med bostadsfastigheten. Gällande stadsplan är från 1939 och i denna anges marken som bostadsändamål i två våningar. Direkt öster om Mekanisten 7 anger planen möjlighet till en smal parkeringsplats på kommunal mark. Parkeringsplatsen har inte genomförts utan marken består endast av gräs.

Ett 40-tal bostäder ingår i planförslaget för Knappstad 2:8.
Ett 40-tal bostäder ingår i planförslaget för Knappstad 2:8. Foto: Karlstads kommun

När det gäller förslaget till detaljplan för Knapppstad 2:8 ges här möjlighet att bygga ett 40-tal bostäder. Dessa bostäder, villor, radhus och parhus föreslås bli på max två våningar. Området ligger söder om Margårdsängarna, invid Margårdsvägen, i närheten av Göteborgsudden.

Parkmark och damm

Centralt i området föreslås parkmark och en dagvattendamm. Även en del befintlig naturmark föreslås att den planläggas som natur. Det är Göteborgsuddens fastigheter, ägare till Knappstad 2:8, som kommit in med en begäran att planlägga området för bostäder.

I dag består fastigheten av naturmark, till största delen av gräs. Området är inte detaljplanelagt sedan tidigare. Området gränsar i öster till järnvägen Skoghallsbanan och i väster till Göteborgsudden. Bebyggelsen omkring består av villor för permanentboende och fritidshus.

Nya gator

I planen föreslås en blandad bebyggelse och för att göra området tillgängligt kommer nya gator att anläggas. Även en gång- cykelväg ingår i förslaget.

Båda samråden pågår till och med 30 september.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerKarlstads kommunNorrstrandNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.