Hoppa till huvudinnehållet

Konst och underhållning tema på kulturarvsdag

Publicerad:
Nors hembygdsförenings ordförande Janne Bondesson bland några av de uniformer som visas upp.
Nors hembygdsförenings ordförande Janne Bondesson bland några av de uniformer som visas upp. Foto: Åsa Eneljung

Temadag. Vårt kulturarv är värt att vårda. Men vad är det egentligen? De olika arrangemangen i Karlstads kommun spänner över vida fält, från kabaré och revy via kyrkor och konst till minnet av den militära verksamheten på Trossnäs fält.

Konst och underhållning är temat för Kulturarvsdagen 2019. Och det blir en hel del sådant under helgen.

Nors hembygdsförening har ställt i ordning ett museum i sin hembygdsgård över Trossnäs läger. Syftet är att vårda minnet av den militära verksamheten på Trossnäs fält mellan 1832 och mitten av 1900-talet. Föreningen vill visa den militära verksamheten och övningsfältet.

– Vi har fått rekvisita från Brigadmuseum som vi samarbetar mycket med, säger Anders Larsson, kassör. Vi har också ett samarbete med bland andra Riksantikvarieämbetet.

Flyttades från Varpnäs

1832 flyttades övningsplatsen från Varpnäs mo till Trossnäs. Värmlands Fältjägare genomförde sina övningar där sommaren 1832. Värmlands regemente grävde på Göta kanal och genomförde sina första övningar på Trossnäs 1834. 1912 avvecklades verksamheten på Trossnäs, då hade Värmlands fältjägare flyttat till Vaxholm och kasernerna i Karlstad stod klara, dit Värmlands regemente flyttade.

Verksamheten med att inrätta Trossnäsmuseet startade redan i mars med bland annat en del arkivstudier inne på Föreningsarkivet.

– Därefter var det dags att skaffa dockor till våra uniformer och annat, som ska levandegöra utställningen. Tråkigt för Karlstad med bra för oss var att CGC lades ner och auktionerade ut allt vad som fanns i affären, och just en mängd skyltdockor.

Visning och utspisning

Invigningen hålls på söndag med korum i samarbete med Nor-Segerstads församling. Wermlandssextetten bjuder på musik och fältjägare från Värmlands karoliner medverkar. Det blir guidad visning och utspisning av ärtsoppa från kokvagn. Något som finns kvar på fältet är minnesstenar över de två regementena.

– Sedan kommer vi att ha öppet varje söndag under september och oktober, säger Anders Larsson.

Gunvor Nyman kommer att berätta om boken Fart och fläkt - och lagom fräckt som handlar om Alvar Anils revyer. På bilden tillsammans med Margit Eklund som hjälpte till med information under arbetet.
Gunvor Nyman kommer att berätta om boken Fart och fläkt - och lagom fräckt som handlar om Alvar Anils revyer. På bilden tillsammans med Margit Eklund som hjälpte till med information under arbetet. Foto: Frida Jansson Högberg

Fart och fläkt - och lagom fräckt är titeln på Gunvor Nymans och Staffan Lindströms kommande bok. Den handlar om revyer och kabaréer i Karlstad, från revykungen Alvar Anil till dagens Cabary. Gunvor Nyman kommer att berätta om denna på Karlstads teater under söndagen. Tonvikten kommer att ligga på Alvar Anil, den del hon skrivit. Staffan Lindström, som skrivit om Cabary, är bortrest.

Släpps till festival

– Boken var jätterolig att skriva. Det jag skrivit om Alvar Anil bygger på intervjuer med dem som var med under hans revyer, säger Gunvor Nyman. Boken kommer ut till Karlstads bokfestival den 22-23 november.

Under programmet kommer Hervor Svenonius att berätta om Karlstads teaterförening och Lennart Wettmark läser Gustaf Frödings referat från föreställningen Likt och olikt från 1888.

På Västra kyrkogården och i Metakapellet uppmärksammas Kulturarvsdagens tema Art and Entertainment redan under lördagen. Detta sker genom en tidsvandring då deltagarna får gå runt på kyrkogården och besöka några gravplatser som har anknytning till konst, kultur och underhållning.

David Tedfeldt visar en målning av Nyeds kyrka.
David Tedfeldt visar en målning av Nyeds kyrka. Foto: David Tedfeldt

Karlstads domkyrka bjuder in till en vandring på temat Konst och underhållning under söndagen. Under vandringen får deltagarna möjlighet att titta på form, färg och symboler och se kyrkan ur nya perspektiv.

Konstutställningen Minnen från en kyrka pågår i Domkyrkan från fredag till och med söndag. Här visas måleri, skulptur, bildspel, foto, teckning och kollage. De medverkande konstnärerna är Pia Wallén, Kerstin Wessberg, Annika Eriksdotter, Gunnar Lidén, Henric Westlund, Karin Lööf och David Tedfeldt. Konstnärerna har också skrivit texter om sina kyrkominnen.

Artikeltaggar

Då & NuKarlstads kommunNyheterVålberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.