Hoppa till huvudinnehållet

Idrottens dag ska locka fler att idrotta

Publicerad:
På Idrottens dag kommer det att finnas en mängd olika sporter att testa på och föreningar som visar vad man har att erbjuda.
På Idrottens dag kommer det att finnas en mängd olika sporter att testa på och föreningar som visar vad man har att erbjuda. Foto: Helena Karlsson

Fler värmlänningar ska inspireras till att motionera. Det är tanken när Idrottens dag för andra året arrangeras i Mariebergsskogen i eftermiddag.

– Massor av peppade idrottsföreningar är med och alla får prova på olika idrotter, säger projektledaren Emma Gustafsson.

Idrottens dag pågår samtidigt i 19 av Riksidrottsförbundets distrikt. Förra året var första gången Värmlandsidrotten hakade på arrangemanget och då samarbetade man med skolor så att eleverna fick testa olika sporter. I år har man breddat målgruppen betydligt och bjuder in alla till dagen som pågår mellan klockan 17 och 20.

– I år har vi fler föreningar med, totalt ett 30-tal, och det är väldigt roligt. Nu är fler vinteridrotter med, som hockey och skidor, men även golf.

Förra året besöktes dagen av 1700 personer och förhoppningen är att lika många kommer i dag.

– Det roliga vore ju att nå personer som inte har hittat någon aktivitet man gillat, säger Emma Gustafsson.

Förra året riktade man sig enbart till skolelever, nu är alla Karlstadsbor välkomna.
Förra året riktade man sig enbart till skolelever, nu är alla Karlstadsbor välkomna. Foto: FREDRIK KARLSSON

Mindre tävlingsfokus

Det är med bakgrund av den strategiplan som Riksidrottsförbundet har tagit fram för år 2025 som dagen organiseras. Strategin togs fram efter att man under många år sett att unga väljer att sluta idrotta allt tidigare och att många vuxna upplever att trösklarna in till föreningslivet är höga.

– Det handlar om att uppmärksamma nya sätt att träna och tävla på, för att fler ska kunna vara med, och för idrott hela livet. Oavsett vem du är, var du kommer ifrån, hur gammal du är och vilka olika förutsättningar du har så ska du kunna vara med i en idrottsförening.

Ett sätt att öppna upp idrotten och göra den mer tilltalande för fler är att minska fokuset på tävlingen.

– Generellt i hela landet finns det personer som inte känner sig välkomna inom idrott för att det är mer fokus på resultatet än på individens egen prestation. Vi behöver hitta alternativ för att man ska kunna vara med ändå, för rörelsens skull och för gemenskapen.

Anpassat för barnen

Det kan också handla om att anpassa idrottandet utifrån målgruppen. Att barn inte ska behöva idrotta på vuxnas vis.

– Idrotten ska vara utifrån barnens behov. Det är galet att spela elvamannafotboll på en fullstor plan när man åtta-nio år, till exempel.

Finns det någon grupp som står utanför idrottsrörelsen i dag?

– Vi har en utmaning att nå personer som har någon form av funktionsnedsättning och barn med npf-diagnoser. Nu ska paraidrotten slås ihop med de andra idrottsförbunden och då måste vi kunna anpassa verksamheten för att möta dem.

Artikeltaggar

IdrottMariebergsskogenNyheterRiksidrottsförbundetVärmlandsidrotten

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.