Fattigdom botas inte med förbud

Ledare
PUBLICERAD:
Ett förbud lär spä på fördomar om utsatta minoriteter och riskera att öka rasism och främlingsfientlighet, skriver Niklas Lehresjön.
Foto: Anders Hanson
Torsdag 22 augusti sa en stor majoritet i Karlstads kommunfullmäktige nej till ett tiggeriförbud. Utmärkt! Ett tiggeriförbud hör hemma i papperskorgen.

Att förbjuda en bön om hjälp är inte värdigt ett civiliserat samhälle. Tack till den kloka majoriteten! Fattigdom varken botas eller försvinner genom förbud, varken i Sverige eller i övriga världen.

Egentligen borde jag inte behöva ange alla de goda argument som finns mot ett sådant förbud, många har gjort det före mig. Men, med tanke på att det ändå finns företrädare för partier både till höger och vänster som överväger ett sådant förbud så tål argumenten att upprepas.

För det första kommer en lagstiftning mot tiggeri alltid att vara diskriminerande. För om vi förbjuder all form av tiggeri, blir det då kriminellt att be någon om hjälp om du till exempel tappat din telefon eller plånbok? En gråzon uppträder, vem får be om hjälp och av vilken anledning? Vad får man be om och vad får man inte be om? Förbjuder vi "organiserat tiggeri", ett begrepp som ibland används, då är det mycket som förbjuds. Skramlande bössor till förmån för organisationer i ideell sektor är väl i högsta grad organiserat tiggeri? Skulle de i så fall undantas? Eller är det bara samhällets mest utsatta förhindras att be om en slant? Kan vi då fortsatt i någon form fortsätta hävda att vi är lika inför lagen och sen se oss i spegeln?

För det andra har vårt rättsväsende betydligt viktigare uppgifter att utföra än att jaga utsatta människor som ber om hjälp. Det är märkligt att politiker som i ena sammanhanget påpekar vikten av att utöka resurser till rättsväsendet samtidigt tycker att polisen ska jaga människor som ödmjukt ber om hjälp i nöden. Särskilt anmärkningsvärt, eftersom just ett tiggeriförbud sannolikt istället skulle leda till ökad brottslighet. En del människor som inte tillåts att be snällt och ödmjukt om hjälp sannolikt skulle sannolikt tvingas till allvarliga brott som stöld, prostitution etcetera om alternativet upplevs vara svält för dem själva och deras barn.

För det tredje har vi sett hur hets mot tiggare lett till våldsbrott hos dessa våra mest utsatta medmänniskor, vi har sett hur de utsatts trakasserier av hårresande slag. Förslagen om tiggeriförbud är sannolikt kopplade till ett ökat antal tiggare i Sverige av utsatta EU-medborgare. Människor från länder där exempelvis romer är mer utsatta än de är i Sverige. Ett förbud lär spä på fördomar om utsatta minoriteter och riskera att öka rasism och främlingsfientlighet.

Många människor vill hjälpa, vill du inte det så säg helt enkelt "nej tack" och låt alla som vill hjälpa göra det. Låt människor snällt be om hjälp, hellre än att tvinga dem till lagbrott. Fundera över hur vi alla gemensamt i Sverige och Europa kan skapa ett samhälle av framtidstro, där alla har en chans att försörja sig och skapa ett drägligt liv. Kommer du ändå fram till att lösningen är att förbjuda den fattige att be om en allmosa – tänk om och tänk rätt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.