Hoppa till huvudinnehållet

Fullspäckat program under årets Frödingdagar

Publicerad:
På Frödings födelsedag är det premiär för Öivind Åsbergs Fröding-monolog Gallret i Magasinet på Alsters herrgård.
På Frödings födelsedag är det premiär för Öivind Åsbergs Fröding-monolog Gallret i Magasinet på Alsters herrgård. Foto: Tim Sterner

I dag, torsdag, är det Gustaf Frödings 159:e födelsedag. Det firas bland annat med premiären av Öivind Åsbergs monolog Gallret, som är regisserad av Sara Sommerfeld.

Som vanligt arrangeras Frödingdagarna i samband med den folkkäre skaldens födelsedag. Dagarna är som tidigare ett samarbete mellan Gustaf Fröding-sällskapet och Alsters herrgård. I år kommer dock programmet vara lite fylligare än tidigare, då det även är ett annat jubileum som ska firas.

– Vi har ett förlängt program i år för att Frödingsällskapet fyller 50 år. Så det känns lite extra kul i år, säger Miriam Kaukosalo, kulturassistent på Alsters herrgård.

Hon är själv aktiv som ledamot i Frödingsällskapets styrelse. För många är hon även känd som låtskrivare och artist. Men under Frödingdagarna, som i år infaller 22, 24 och 25 augusti, är det andra som står i rampljuset.

Klockan 12 på torsdagen inleds firandet enligt traditionen med dikt och sång vid Frödingstatyn. Under dagarna kommer det sedan bland annat bli Frödingtolkningar av musikgruppen Linje 3, operasångaren Joachim Saxenborn sjunger Kung Eriks visor och bjuder även på körsviten Syskonkärlek av Urban Dahlberg tillsammans med Saxenborn Singers. Dessutom anordnas guidade turer.

– Tanken är att man ska få lite av varje, säger Miriam.

Klockan 19 under torsdagen stundar även premiären av Öivind Åsbergs monolog Gallret i Magasinet på Alsters herrgård. Han gläds åt att kunna hålla premiären på Frödings födelsedag.

– Det är Miriams förtjänst att jag kan ha premiären på hans födelsedag. Hon fick pussla lite, säger han.

Lång relation

Öivind Åsberg har en lång relation med Gustaf Frödings diktning. Redan i första klass läste han upp Bergatrollet inför skolan utklädd till detsamma. Dikten är en av ett 20-tal som finns med i monologen. Öivind har varit noggrann med att välja dikter som inte bara Frödingexperter förstår.

– Jag har tagit med dikter som är begripliga för alla. Annars kan det vara svårt att ta till sig. Jag har uppgett vad jag läser för att de ska kunna gå tillbaka och läsa efteråt om de vill.

Öivind har arbetat med monologen i drygt ett år. När den var färdigskriven fortsatte processen med regissören, som är ingen mindre än Sara Sommerfeld.

– Jag har åkt till Stockholm och träffat henne. Hon har även sommarhus i Filipstad så vi har varit där också. Jag har bara lämnat över texten, sedan har hon fått köra med mig. Hon har tillfört mycket i form av textanalys, säger Öivind.

De träffades sommaren 2017 när han regisserade en uppsättning av Lasse-Majas detektivbyrå i Kristinehamn. Då satt Sara i publiken med sin familj. Efter föreställningen fick de kontakt vilket ledde till att Öivind erbjöd henne rollen som Sofia i fjolårets uppsättning av Bröderna Lejonhjärta. Men nu är det alltså regissören som blir regisserad.

– Man får ju en tankeställare om hur man själv har varit som regissör. Men jag överlämnar allt i hennes händer. Jag vill att hon ska sätta sin prägel på det.

I år är Öivind Åsberg officiellt pensionerad som yrkesverksam regissör efter drygt 270 uppsättningar. Han vill ge mer utrymme för sina kollegor i Lekaresällskapet.

– Till slut står man bara i vägen för andra yngre förmågor som också vill regissera. Med tiden riskerar man att bli en gubbjävel.

Gallret blir inte Öivinds första gestaltning av Fröding i en teater. Han spelade honom i Lekaresällskapets uppsättning av Gottfried Grafströms pjäs Sjung vackert om kärlek. Det är inte heller första gången han gör en monolog, då han tidigare bland annat framfört Fjärilsmusen av Dario Fo. Öivind förklarar att monologer är en bra minnesövning.

– Jag ville testa om jag hade minnet kvar. De andra monologerna var på kanske 50 minuter och den här är på 60, så det här blir den längsta hittills. Det är lite skräckblandad förtjusning. Jag kan vakna mitt i natten och börja rabbla någon replik. Jag har blivit odräglig där hemma.

Under monologen kommer han förankra minnen i olika ting ur Frödings liv som han förvarar i en gammal resväska.

– Jag påstår inte att jag ger en heltäckande bild av Gustaf Fröding. Jag ger en bild där man möjligen kan hitta nya infallsvinklar. Det är faktabaserat men det är samtidigt en teater, så jag tar ut svängarna lite.

Artikeltaggar

Alsters HerrgårdFörfattareGustaf FrödingJubileumMiriam KaukosaloNöje/KulturÖivind Åsberg

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.