Kan man få vara lite nedstämd ibland?

Krönikor
PUBLICERAD:
Att blir mer produktiv och framgångsrik är självhjälpsböckernas eviga mantra. Men de kan också skapa en känsla av att inte räcka till.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vi måste prata böcker. Jag älskar böcker. Och läser det mesta. Men något jag läst många gånger och försökt tycka om (för det ska man) är självhjälpsböcker. Sådana som ska lyfta självförtroendet och skapa en god självkänsla. Vem vill inte hjälpa sig själv liksom? Vem vill inte få verktyg för att bli framgångsrik och lycklig? Vem vill inte göra allt rätt? Jag, visar det sig.

Det finns en uppsjö av sådana här böcker. Ni vet de där som utlovar ett smalare, lyckligare och mer fantastiskt du inom ett år om du bara gör som personen i boken uppmanar dig. Jag tror att tanken från början var god när de första böckerna kom, som faktiskt hade lite forskning att ta avstamp i och var skrivna av människor som verkligen kunde sin sak. Men sedan blev även detta kommersiellt och ett sätt för kändisar att sälja sig själva ännu mer genom att berätta om sin ”framgångssaga”. De där riktiga självhjälpsböckerna säljer inte lika bra som kändisarnas, inte nu för tiden.

Jag har några stycken stående i min bokhylla och allihop är faktiskt... skit. För mig blir de en stress för de talar om för mig att det finns YTTERLIGARE en-två-tre saker jag måste vara bra på. Annars tar jag mig inte dit jag vill, annars är jag inte så bra som jag skulle kunna bli. Böckerna säger så klart också att man är bra som man är och så vidare. Men, läser man mellan raderna är man inte bra nog annars skulle ju inte boken ha behövt skrivas. När jag läst ut en sådan bok vill jag ringa upp författaren och säga några väl valda ord. Samt fråga hur jag ska ha tid att göra allt de beskriver hela tiden. För enligt dem får man aldrig tappa fokus och sluta vara produktiv. Jobba hårt. Åh herregud, tänker jag, och kikar försiktigt i kalendern ifall jag kan få in ytterligare en joggingtur och ett kreativt möte. Svaret är nästan alltid nej.

Självhjälpsböcker ökar oftast bara förväntningarna på livet och vi tror att boken som är skriven av någon kändis eller rik person ska göra oss mer beslutsamma och mer inspirerande. Ofta handlar det om att gå upp klockan 04 på morgonen, raka vägen till yogamattan, dricka någon nyttig ekologisk smoothie och sedan vara på arbetet klockan 06. Efter det ska du vara P R O D U K T I V. Ta vara på varje minut av dagen. Man skriver aldrig något om mellanrummen i livet, transportsträckorna eller allt oförutsett som händer typ HELA TIDEN. Skulle jag göra allt det böckerna uppmanar mig till hade jag aldrig haft tid att ens gå ut med soporna.

Kan det få räcka att vara en bra person och jobba med något man tycker är kul. Kan man få vara lite jävla nedstämd ibland utan att panik utbryter?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.