Karlstads jazzhistoria i bokform

Publicerad:
Olle Hernegren började fatta tycke för jazzen när han var i 20-årsåldern. I fyra år har han jobbat med boken. Foto: Frida Jansson Högberg

Chet Baker, Rigmor Gustafsson, Stan Getz och Dizzy Gillespie har alla lämnat spår i Karlstads jazzvärld. Olle Hernegren har djupdykt i musikgenrens lokala historia – boken Jazzen i Karlstad är resultatet.

– Det känns otroligt bra. Boken har blivit väl mottagen och det har varit jättekul att göra alla intervjuer. Alla har velat berätta – man har jobbat i många år och kanske inte fått så mycket uppmärksamhet.

Han har samlat berättelser från över 30-talet jazzmusiker med kopplingar till Karlstad. Den första intervjun gjorde han 2015, men idén om att göra en bok kom flera år tidigare.

– Jag hade jobbat som frilans i många år, bland annat som recensent, och kände att jag ville göra något större, något eget.

Först hade han en idé om att göra en bok om jazzen i Sverige de senaste decennierna, men han ville göra något djupare än så och begränsade sig till Karlstads jazzhistoria.

– Man ska ju "gräva där man står" och det gjorde jag. Jag har rotat i arkiven och varje gång jag har gjort en intervju har projektet fått nya celler, det har bara växt, säger han.

Splitting vid 60-talet

Boken tar avstamp i de tidiga bruksorkestrarna som fanns runt om i Värmland. Det är genom orkestrarna som jazzen sedermera får sitt fäste. Begreppet jazz dyker upp i 1921.

– Det var bruks- och dansorkestrarna som influerades av skivorna som började komma under 1930-talet. Man spelade dansmusik med jazzinfluenser.

Fram till 1960-talet fanns nästan inga renodlade jazzband i Karlstad. Snarare var det så att orkestrarna ibland spelade lite för mycket jazz under sina spelningar, så att danspubliken tröttnade eftersom det var svårt att dansa till musiken.

– Då blev det en tydlig uppdelning mellan dans- och jazzorkestrarna. Det fanns även musiker som ville spela jazz men som valde att spela i dansorkestrar för det var mer ekonomiskt tryggt, förklarar Olle Hernegren.

Chet Baker (i vänstra hörnet) spelade i Karlstad så sent som 1987, året innan han dog. Han är långt ifrån den enda stora jazzlegendaren som gästat stan...
Chet Baker (i vänstra hörnet) spelade i Karlstad så sent som 1987, året innan han dog. Han är långt ifrån den enda stora jazzlegendaren som gästat stan... Foto: Frida Jansson Högberg

Stora namn

Karlstads scener har äntrats av många tunga jazznamn genom åren. Förutsättningarna ser helt annorlunda ut i dag. I dag arrangerar Carlstad Jazz, där Olle Hernegren är kassör, ett tiotal spelningar om året.

– Föreningen bildades 1986 och första bokningen var Dizzy Gillespie. Förr var det helt otroligt vilka artister man bokade. Det hade knappast varit möjligt i dag.

Det var också något som överraskade honom under arbetet med boken.

– Stora namn som Dexter Gordon och Ben Webster kunde bokas genom ett enkelt telefonsamtal.

Artikeltaggar

Carlstad jazzIntervjunLitteraturMusikNöje/Kultur

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare