Hoppa till huvudinnehållet

"Foto är oändligt multiplicerbart"

Publicerad:
Det här är Oskar Kardemarks första separatutställning i Karlstad sedan 2013.
Det här är Oskar Kardemarks första separatutställning i Karlstad sedan 2013. Foto: Tim Sterner

Under fredagen är det konstyra i Karlstad. Flera gallerier inviger utställningar. På Galleri Ekdahl gästar Oskar Kardemark med två bildserier.

Det har gått lite över ett halvår sedan Magnus Ekdahl öppnade sitt galleri på Sundbergsgatan 20 i den lokal där Lars Hjelm tidigare höll till. Nästa utställare på tur är 34-årige fotografen Oskar Kardemark från Karlstad som numera är bosatt i Göteborg. När vi tittar förbi galleriet håller han på att måla väggarna och packa upp några av de verk som ska vara med. Han förklarar att han trivs i lokalen.

– Det är ett väldigt fint galleri. Jag kommer ihåg när det var frisörsalong här. Jag tyckte att det var ett så fint rum redan då, säger han.

Att just Galleri Ekdahl blev forumet för utställningen har en naturlig förklaring.

– Jag känner Magnus sedan mina tidiga tonår. Så vi har varit vänner ganska länge och har alltid pratat om att göra något tillsammans.

Utställningen består av två bildserier på sammanlagt tolv fotografier, varav den ena är avslutningsprovet från när han tog kandidatexamen vid Akademin Valand i Göteborg förra året där han nu läser sin Master. Det är ett samarbete med koreografen Efva Lilja som vid ett tillfälle var gästföreläsare och väckte Oskars fascination.

– Hon gick fram och tillbaka över scenen utan att kolla upp. Det var som om hon kände efter om lokalen var full. Hon använde sitt konstnärskap i föreläsningen på ett sätt som var helt magiskt.

Oskar beslutade sig senare för att skriva till henne, vilket ledde till en lång korrespondens. Så småningom reste han till Köpenhamn för att träffa henne. Det mynnade ut i en bildserie på sex fotografier som nu inkluderas i hans utställning. De arbetade tillsammans i två intensiva dagar med avstängda telefoner.

– Jag ville göra en typ av härmlek. Hon gjorde en koreografi som jag försökte följa. Jag tyckte att jag gjorde det, men sedan när jag såg bilderna såg jag skillnaderna.

I en av utställningens fokuspunkter, både sett till storlek och motiv, kan man se Oskar sitta på golvet framför Efva och tvätta hennes fötter. Oskar förklarar att det krävdes en viss övertalning.

– Hon sa att hon inte ville bli upphöjd på en piedestal, men jag förklarade att det inte bara handlade om henne utan om hela hennes generation.

Oskars egenbyggda ramar ger verken en ny dimension.
Oskars egenbyggda ramar ger verken en ny dimension. Foto: Tim Sterner

Nära möten med människor är något som Oskar dras till i sitt konstnärskap. Men det är en utmaning att vara närgången utan att bli för intim.

– Det är svårt och minerat att fotografera människor i dag. Det gäller att vara medveten om makten i att fotografera någon. Man får vara försiktig med hur man avbildar en människa. Därför har det varit viktigt för mig att jag själv är med i bilderna så att jag även utsätter mig själv.

Som om motiven inte redan sticker ut har Oskar även gjort alla ramar själv. De tjocka träramarna gör att bilderna sträcker sig ut från väggarna som för att gripa tag i åskådaren. Han förklarar att det finns en hel subkultur på Valand kring att bygga egna ramar och att han ville vara en del av det.

– Foto är oändligt multiplicerbart. Att jobba med ramen har blivit en stor del av fotot. Det blir en till dimension, säger han.

Det är flera utställningar som startar på Herrhagens gallerier under fredagen. På Galleri Bergman ställer Thomas Christenson ut sina hästmotiv, på Konstfrämjandet Värmland bjuder Emelie Larsson på utställningen Orotad och på Herrhagsgatan 36 är det invigning för nya galleriet Galleri Värmland med fyra utställare, varav bland andra Nino Ramsby. Det finns dock ingen rivalitet konstnärerna emellan, snarare tvärtom.

– Jag är god vän med Thomas, vi har bytt verk med varandra. Emelie är jag också vän med. Det känns kul att ställa ut med sina kompisar, säger Oskar.

Det var på Galleri Bergman han hade sin senaste utställning i Karlstad under 2013.

– Bergman var ganska tidig med att ställa ut foto. Utställningen var även ganska utmanande, så det var kul att han vågade.

Mellan 17.00 och 20.00 på fredagen är det vernissage för Oskars utställning på Galleri Ekdahl. Den kan sedan ses fram till 31 augusti.

Artikeltaggar

FotograferingHerrhagenKonstUtställningar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.