Sabuni för L på rätt spår igen

Ledare
PUBLICERAD:
Nyamko Sabuni under Liberalernas dag i Almedalen.
Foto: Adam Ihse /TT
Enligt vad Erik Ullenhag själv uppgett var det ett telefonsamtal från riksdagsledamoten Barbro Westerholm som slutligen fick honom att vilja kandidera i partiledarvalet i Liberalerna.

I ungefär samma veva skrev Barbro Westerholms son Johan, socialdemokratisk krönikör, en artikel med rubriken ”Entré Ullenhag – exit Liberalerna”. Så här i efterhand kan man konstatera att sonen Westerholm i detta sammanhang verkat ha varit mer klarsynt än sin årsrika mor.

Nu blev det lyckligtvis Nyamko Sabuni som partistämman enhälligt valde som Jan Björklunds efterträdare. Ingen skugga faller på den snälle Erik Ullenhag. Han är en utomordentlig socialliberal, men snällismen som politisk doktrin har svårt att hävda sig i dagens alltmer polariserade inrikespolitik. När 18 av 21 länsförbund uttalade sig för och nominerade Sabuni, hade valberedningen inget annat val än att nominera henne. Den stora opinionen ute i landet för Sabuni visar på en öronbedövande brist på markkontakt mellan det Stockholmsbaserade etablissemangskabinettet i Stockholms innerstad, Bromma och Uppsala och resten av partilandet. Eller som kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, liberalen Torkild Strandberg, träffande uttryckt det: ”Man kan inte ha en politik som bygger på ett utvecklingsarbete med fokus på hur det ser ut i Stockholms innerstad.”

Men nu har Liberalerna fått en färgstark partiledare både i bildlig och bokstavlig bemärkelse. Med Nyamko Sabuni kommer vi att få upp loket på spåret igen. Med Nyamko får partiet en ledare med ett tydligt ledarskap, politiskt mod och en förmåga att adressera budskap som väljarna förstår. Hon kan upplevas som kontroversiell och förhoppningsvis kommer hon att fortsätta vara det, men det som upplevdes som kontroversiellt 2008 är idag allmängods. Nu kommer vi att se fram emot en politikutveckling vad gäller klimat, ekonomi, företagsamhet, utbildning, integration och välfärd på ett sätt som ger möjlighet att artikulera en sammanhängande liberal berättelse om att ge människor redskap att forma sina egna liv. Vad gäller integration kan hon luta sig mot sin egen livserfarenhet att vara invandrare och se problemen inifrån.

Nyamko Sabuni har varit tydlig med att hon står bakom januariöverenskommelsen så länge regeringen Löfven levererar de punkter som överenskommits. I förlängningen är det angeläget att sluta traska patrull efter det socialdemokratiska Centerpartiet, som i grunden och av tradition egentligen inte är något liberalt parti utan fast mer ett devot stödparti till Socialdemokraterna. Liberalerna däremot är ett borgerligt och ett sant liberalt parti.

Det kommer att vara en utomordentligt viktig uppgift för vår nya partiledare att svetsa samman Liberalerna till ett tydligt och attraktivt parti för väljarna. Där får vi alla liberaler inklusive Barbro Westerholm sätta skuldran till i vårt viktiga arbete att ena partiet. Då kan vi tillsammans se framtiden an med den högsta graden av tillförsikt och framtidstro.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.