Hoppa till huvudinnehållet

E-sporten är framtiden

Publicerad:
E-sport blir alltmer populärt. Den 28 juli blev det värmländska e-sportsproffset Pontus "Tchub" Bucht miljonär i Fortnite World Cup i New York City där han slutade på en tolfteplats.
E-sport blir alltmer populärt. Den 28 juli blev det värmländska e-sportsproffset Pontus "Tchub" Bucht miljonär i Fortnite World Cup i New York City där han slutade på en tolfteplats. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Här i dagarna avgjordes VM i E-sporten Fortnite i New York. 100 spelare världen över hade kvalat in för att spela om den häftiga vinstsumman 280 miljoner dollar. För många var detta en ögonöppnare att E-sport kunde engagera så många och ha en så pass stor vinstsumma.

Det vi såg med Fortnite är varken den första eller sista gången vi kommer se något liknande. Enligt mig är nämligen E-sporten den nya rörelsen i vårt land och på vår jord.

E-sport är en spelform som växer sig allt starkare världen över. Bara i Sverige uppskattar Svenska E-sportsförbundet att närmare 80 procent av dagens ungdomar spelar någon form av digitalt spel. Det kan vara allt ifrån Counter Strike på skolrasterna, till just VM i Fortnite. I Sverige finns det idag hela 27 E-sportsföreningar och fler är på gång. I dessa föreningar möts spelintresserade och utbyter sina kunskaper och erfarenheter. Deras möten är ofta organiserade över internet, vilket gör att den geografiska aspekten spelas ut. Föreningarna är också öppna för alla, vilket är en skillnad från många andra föreningar.

Att E-sporten och dataspelandet på senare tid fått mer positiv uppmärksamhet tror jag bottnar i att fler förstår vad det handlar om. Förr var det många som exempelvis målade ”fan” på vägen och satte ett likamedtecken mellan introverta personer och spelande. Många satte även ett likamedtecken mellan dataspelande och enskilda individers våldsutövande, trots att forskningen gång på gång visat att det saknas evidens för sambandet. Ja, det är sorgligt att människors oförståelse tidigare satt käppar i hjulet för en ny rörelse som kommit att förändra det samhälle vi lever i.

Forskning kring E-sport och dataspelandet har påvisat att det finns flertalet fördelar med spelandet (i en måttlig mängd så klart). Personer som tidigare haft en snäv vänskapskrets har i och med spelandet fått en mycket större krets. Individer som haft svårt med inlärning har med hjälp av spelandet hittat nya metoder för densamma. Jag minns själv från högstadiet, att det var de som spelade mycket onlinespel som var bäst i klassen på engelska. Just där och då var jag mycket förundrad över deras spelare, men önskar nu i efterhand att även jag hade spelat mer och tidigare, för att just bli bättre på engelska.

Jag tycker fler borde få upp ögonen för E-sport. Den ökar i antalet aktiva allt mer dramatiskt och hoppar vi inte på tåget nu, så kommer vi få det besvärligt. Barn och unga som tidigare sökt sig till idrottsvärlden tror jag i en större utsträckning kommer söka sig till E-sporten istället. Vilket blir en stor omställning för fler än idrottsvärlden. Inom skolans värld måste förståelsen för E-sport bli ännu större och fler borde nyttja det i sin utlärning. Jag har läst om flertalet skolor som infört ”spel på schemat” för att just utnyttja spelandets värld i undervisningen.

Nyligen fick Svenska E-sportsförbundet avslag på sin ansökan att gå med i Riksidrottsförbundet. Synd tycker jag, men deras ordförande var positiv och meddelade att de skulle försöka nästa år igen. Jag tycker det vore bra om dessa två förbund integrerades! Tillsammans mot framtiden mål och ambitioner, om det så är inom fotboll, friidrott eller Fortnite.

Artikeltaggar

EsportFortniteLedarePontus Bucht