Den sagolika Vättern

Krönikor
PUBLICERAD:
Vadstena slott, som byggdes 1545 på uppdrag av Gustav Vasa, är en av Vätterns pärlor.
Foto: Paul Kleiven

När vi har gått Göta kanal med vår båt har vi också seglat över Vättern, som ingår i kanalsystemet, mellan Karlsborg och Motala. Ofta har vi legat inblåsta en eller två nätter och därmed lärt känna båda städerna ganska väl. Ett par gånger har vi också tagit svängen om Vadstena och legat i slottets vallgrav, som utgör en del av gästhamnen. En unik och storlagen upplevelse!

Det är mer regel än undantag att emellanåt ligga inblåst när man seglar på Vättern, och det kan vara klokt att stanna i hamn, då vinden dånar och sjön går hög. Och vädret kan ändras på ett ögonblick: vinden vänder och ökar i styrka och korta men höga vågor bildas, vilket får som resultat att det både gungar och skvätter rejält. Vi har - utan någon akut fara - upplevt mycket skvättande, stampande och gungande på Vättern - utom förra gången, då sjön låg helt blank och azurblå.

Ja, det är något med färgen på denna sjö som är helt magiskt och som vi har njutit av på våra promenader längs vattnet i Karlsborg eller Vadstena. Och den här sommaren har vi fått så mycket mer av detta, då årets semesterseglats gick till just Vättern. Visst blåste och skvätte det, och visst låg vi inblåsta i olika hamnar, men vi bjöds också på storartade upplevelser; ja, så till den grad att jag blev ohjälpligt förälskad i denna magiska och sägenomspunna sjö.

I sjöns norra del ligger en vacker men ganska okänd skärgård med massor av små öar där man kan lägga till och äta lunch och ta ett bad i det kristallklara vattnet och rentav övernatta i händelse av vackert och stadigt väder. Och i sjöns södra del ligger Visingsö, där vi bland annat besökte Brahekyrkan med fantastiska och helt unika takmålningar.

Kyrkor, slott, Andréeutställningen i Gränna på självaste Andréedagen den 11 juli och Ellen Keys oerhört vackert belägna Strand blev också besöksmål mellan baden, seglatserna, Vätternrödingen och långpromenaderna vid vattnet. Vättern ser verkligen till att tillfredsställa såväl kroppsliga som andliga och intellektuella behov.

Vänern har Kinnekulle. Vätterns motsvarighet är Omberg, som man kan gå nära, nära även med segelbåt och beskåda de grottor som finns här och som sätter fantasin i rörelse; man kan lätt förstå uppkomsten av alla de myter som finns kring detta berg, bland annat om sagodrottningen Omma som påstås ha gett berget dess namn. Här ligger också Alvastra fridfulla klosterruin till vilken vi promenerade genom vackert skuggande bokskog, och här ligger Hästholmen, min absoluta favorit bland gästhamnarna - en ljuvlig liten hamn med en fyr uppe på kullen, varifrån vi beskådade de mest hänförande solnedgångar.

Och jodå, det har blivit en hel del ljuvliga segelturer i Vänern också – med morgondopp och nattdopp och en massa andra dopp däremellan! Och fler lär det bli, för än är inte sommaren slut…

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.