Hoppa till huvudinnehållet

Reservat med vidsträckt utsikt i opåverkad natur

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
På Råglandaberget växer olika sorter av ormbunke.
På Råglandaberget växer olika sorter av ormbunke. Foto: Hasse Holmberg

Från bergskrönet i Råglanda naturreservat utanför Molkom kan man beskåda utsikten över landskapet. Bergarten hyperit har bidragit till ett rikt växt- och djurliv.

Området har under lång tid varit opåverkat av människor och naturen har själv fått råda.Leden på 0,5 kilometer klassas som svår och reservatet saknar service med undantag för en parkeringsplats och informationstavlor längs leden.

På toppen av berget växer gammal tallskog men i övrigt domineras stora delar av området av artrik blandad lövskog. Hålträden inbjuder till ett livligt fågelliv. När reservatet, som har en privat ägare och förvaltas av länsstyrelsen, bildades 1999 var det i syfte att bevara ett exempel på mångfalden av biotoper.

Växtarter som kan ses här är bland annat vårärt, sötvedel och flera olika arter av ormbunke samt flera sällsynta mossor och lavar. Vedinsekterna trivs bland de döda träden och dessa i sin tur lockar fåglar som hackspettar, gröngölingar, spillkråkor och ibland även den vitryggiga hackspetten.

Artikeltaggar

Karlstads kommunMolkomNaturreservatNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.