Hoppa till huvudinnehållet

Med hälsa som röd tråd

Publicerad:
Före detta tävlingssimmaren Berit Larsson driver Naturhälsovården Värmland från sitt hem på Lamberget.
Före detta tävlingssimmaren Berit Larsson driver Naturhälsovården Värmland från sitt hem på Lamberget. Foto: Tim Sterner

Efter landslagskarriär i simning hamnade Berit Larsson på ön Jersey där hon blev känd fitnessguru. I dag driver hon Naturhälsovården Värmland i Karlstad.

Berit Larsson växte upp i Karlskoga där hon redan som femåring fick ett intresse för simning. Så småningom började hon tävla för Karlskoga Simsällskap, som senare blev Karlskoga Simförening.

Som 14-åring blev hon uttagen till landslaget, vilket hon debuterade med 1966 under EM i nederländska Utrecht. Blott 15 år gammal.

Året efter fick hon NWT:s idrottsstipendium, och under 1968 blev hon sedan uttagen till OS i Mexiko. Dessvärre fick hon halsfluss och tvingades avstå. Det tog henne ganska hårt.

– Jag hade uniformen klar och allting. Men så fick jag ta bort halsmandlarna och låg sjuk under OS. Det var väldigt tråkigt. Då tappade jag faktiskt lusten lite.

Under 1969 värvades hon till Malmö SS som ett led i klubbens storsatsning för att bli första klubb utanför Stockholm att ta hem titeln "bästa klubb" på SM. De lyckades. Berit har fina minnen av att tävla tillsammans med legendarer som Gunnar Larsson, Gunilla Jonsson och Hasse Ljungberg.

– Det var ju ett jättelag. Vi hade hur kul som helst. Nu firar klubben 150 år.

Även om Berit gläds åt att se tillbaka på simningen så ser hon även all tid som försvann.

– Hela min uppväxt gick åt till att träna och tävla. På så sätt missade man ju tonåren.

I en byrålåda har Berit samlat några av sina medaljer. Den sista från Masters 2010.
I en byrålåda har Berit samlat några av sina medaljer. Den sista från Masters 2010. Foto: Tim Sterner

Hade eget tv-program

Under landslagskarriären blev det många utlandsresor till internationella tävlingar. Även om hon mestadels såg bassänger så kände Berit ändå ett växande intresse för att resa och se nya platser. När hon som 18-åring slutade simma började hon därför resa runt.

Under sina resor träffade hon en man som bodde på ön Jersey utanför Normandies kust. Hon flyttade dit och blev Berit Gibbons. Det kom att bli ett känt namn för lokalborna. Hon startade Berit's Health Studio i huvudstaden St. Helier och var först med att hålla aerobics-pass till musik. En av hennes motionärer, som arbetade inom media, lyckades ge Berit ett eget tv-program på Channel TV vid namn Keep Fit the Berit Way.

– Det var benvärmare, glansiga gymnastikdräkter och allt det där. Nu tränar man mest för hälsan, men då tränade man mer för utseendet.

Utöver tv-programmet hade hon en spalt i lokaltidningen och deltog i olika evenemang. Efter drygt 20 år blev det dock dags att dra vidare. Vid det tillfället hade hon skilt sig och behövde en paus.

Hon hamnade i Australien där hon intresserade sig för naturmedicin, som är ett universitetsämne där. Hon sålde verksamheten på Jersey och började studera folkhälsovetenskap med inriktning mot naturmedicin vid Australian College of Natural Medicine. Parallellt med studierna arbetade hon som personlig tränare och florist.

Efter drygt fem år tog hon magisterexamen. Att flytta tillbaka till Jersey var då inget alternativ. I stället gick flyttlasset till Karlstad. Systern bodde här och mamman fanns i Kil. Sedan 2002 har hon här drivit Naturhälsovården Värmland, först i centrum och sedan på Norrstrand. Numera driver hon det från hemmet på Lamberget.

Parallellt sitter hon bland annat i regionfullmäktige för Sjukvårdspartiet i Värmland och brinner för att kombinera skolmedicin med komplementärmedicin.

– Vi vill ha en integrativ vårdcentral, men man får ta myrsteg så att man inte trampar på tår. Det är inte alla som tycker som vi. Jag tror att det börjar mjukas upp, men vi har nog en lång väg att gå.

När det politiska uppdraget inte kräver en hel- eller halvdag så tar Berit emot runt fyra patienter per dag i sin hemmapraktik.

Alla kanske inte vet att en byrålåda i vardagsrummet döljer en samling medaljer från simkarriären. Vissa har hon gett bort inom familjen. Berit lever inte på gamla meriter.

– Jag funderar på att smälta ned dem och göra en skål eller något, så att de gör lite nytta.

Artikeltaggar

Då & NuIdrottLambergetNyheterSjukvårdspartiet i Värmland

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.