Hoppa till huvudinnehållet

Landsnäckorna trivs i den växtrika miljön

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Gärdsmygen är en av de fågelarter som hittat hit.
Gärdsmygen är en av de fågelarter som hittat hit. Foto: Andreas Hillergren

Skogen i Nordbybergets naturreservat har vuxit utan mänsklig påverkan under lång tid. Här finns ett stort skogsområde med vacker och växtrik natur och en stor förekomst av snäckor.

Nordbyberget ligger i Örtensjöområdet norr om Molkom och sträcker sig över 2,5 hektar. Området ingår i EU:s nätverk av värdefull natur, Natura 2000. Berggrunden hyperit har lockat blåsippor, hassel och skogstry. Här trivs också svartbräken, hällebräken, getrams, springkorn och skogstry. Skogen består av en blandning av gammal barrskog och ibland stora inslag av lövträd. Det finns gott om fåglar i detta naturreservat. Några som kan nämnas är järpe, större hackspett, gärdsmyg, nötväcka och härmsångare.

För att nå naturreservatet får man gå en 500 meter lång vandring längs en stig från Nordby på södra sidan av Västra Örten. Nordbybergets naturreservat är statligt. Här finns en mindre parkeringsyta som är oskyltad och från denna är det cirka 600 meter till reservatet. Det finns ingen markerad led dit.

Artikeltaggar

FåglarKarlstads kommunMolkomNaturreservatNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.