Hoppa till huvudinnehållet

I Dansarebacken är hackspettarna byggherrar med första tjing

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Hackspetten trivs i Dansarebackens naturreservat.
Hackspetten trivs i Dansarebackens naturreservat. Foto: BERTIL ERICSON

I Dansarebackens naturreservat finns gott om döda träd och några björkar och aspar är hålträd.

"Där är hackspettarna byggherrar och första bostadsinnehavare innan alla övriga hålhäckare kivas om att ta vid åren därefter". Beskrivningen är hämtad från Karlstads kommuns webbsida om Dansarebackens naturreservat i Molkom. Det nio hektar stora reservatet bildades 2011 och förvaltas av länsstyrelsen.

Dansarebacken är två geografiskt skilda delområden. Vid Västra Örtens östra strand finns det stora området som är en brant sluttning med blandskog. Det mindre området är en åkerholme.

Naturreservatet bildades för att bevara den biologiska mångfalden, återskapa värdefulla miljöer för växter och djur och att främja naturupplevelser och friluftsliv. I området har den tretåiga hackspetten sitt revir och de döda träden uppskattas av många djur men även lavar, svampar och mossor. Det finns ingen väg till Dansarebacken som ligger cirka 1,5 kilometer sydväst om Tidafors. Det går att ta sig dit via sjövägen.

Artikeltaggar

Karlstads kommunMolkomNaturreservatNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.