Hoppa till huvudinnehållet

Här trivs speciella markväxter och många fåglar

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se

Trolldruvan är en av de arter som finns i Styggvråns reservat.
Trolldruvan är en av de arter som finns i Styggvråns reservat. Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Naturreservatet Styggvrån är ett skogsreservat med basisk mark vilket innebär att här finns speciella markväxter som blåsippa och trolldruva,

När reservatet bildades 2014, det näst yngsta i Karlstads kommun, var syftet att skydda de höga naturvärden och artrikedomen i området. Här finns naturskog dominerad av gran och lövskog med viktiga strukturer som gamla träd, döende träd, döda träd och död ved.

Styggvrån, som ligger cirka två kilometer sydväst om Älvsbacka, ingår i Natura 2000-området Storområdet Örten. I trakten finns många hyperitberg vilka har hög kalkhalt som bidragit till floran och här kan man även stöta på vårärt och skuggviol som är en hotad art. Här finns grön sköldmossa, platt fjädermossa och hotade svamparter som gränsticka och aspgelélav. Bland fågelarterna kan nämnas bivråk, järpe, tjäder, berguv, sparvuggla, vitryggig hackspett, orre och den tretåiga hackspetten. Naturreservatet Styggvrån uppgår till 28,7 hektar. Marken ägs staten och förvaltas av länsstyrelsen. I området finns en vandringsled.

Artikeltaggar

Karlstads kommunMolkomNaturreservatNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.