Hoppa till huvudinnehållet

Bland rosa berg och döda träd i Torrakbergets reservat

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Rotvältor från omkullfallna träd finns det gott om på Torraksberget. Där de slitits upp blottas den rosa berggrunden.
Rotvältor från omkullfallna träd finns det gott om på Torraksberget. Där de slitits upp blottas den rosa berggrunden. Foto: Britta Staake

Upp, upp, upp... Det känns i benen när man tar sig upp längs vandringsstigen i Torrakbergets naturreservat. Men upplevelsen är mäktig och väl värd besväret.

Torrakbergets naturreservat ligger nordväst om Molkom och är ett av de äldre reservaten, bildat 1994. Det har fått sitt namn efter de stående döda träden, torrakorna, som det finns gott om. Torrakberget är, med sina 68 hektar, Karlstads största sammanhängande naturskogsområde.

Naturskog

Torrakberget förvaltas av Karlstads kommun som bildade reservatet i syfte att bevara området som innehåller flera hotade arter av naturskog. Naturskogen har fått utvecklas fritt under lång tid och är självföryngrad. Här har vind, vatten och eld verkat under lång tid och skapat den speciella miljön.

Död ved i olika stadier av nedbrytning brukar vara rikt förekommande i naturskog och vissa delar av tallskogen är 300-350 år.

Från parkeringsplatsen går en kilometerlång orangemarkerad vandringsstig uppför berget. Terrängen är kraftigt kuperad men stenarna fungerar som trappsteg och med tanke på det som möter en måste man ändå stanna till för att begrunda och beskåda. Vindfällda träd visar sina stora rotpartier, det rosa berget blottas och torra träd skapar siluetter mot himlen och grön bakgrund.

Det kan ibland te sig nästan spöklikt i den gamla naturskogen.
Det kan ibland te sig nästan spöklikt i den gamla naturskogen. Foto: Britta Staake

Rosa berg

Den ljusa grönskan kontrasteras av alla vindfällor, stående döda träd, liggande träd som har torkat i sina ställningar och unga plantor på väg upp. Utsikten är slående men ögonen dras ideligen till marken med alla dess stenar och berg i skiftande färger. Även utbudet av olika mossor och lavar är påtagligt och dessa bildar stora mattor över berget.

På berget kan man tydligt se strandlinjer efter högsta kustlinjen som är gränsen för dit havet nådde som högst när isen smälte bort efter den senaste istiden för cirka 10 000 år sedan. Marken nedanför högsta kustlinjen är till stor del kalspolad av vågorna varför det har bildats miljöer där mager hällmarkstallskogen dominerar. Toppartiet av Torrakberget ligger cirka 180 meter över havet.

Reservatet ingår i Örtensjöområdet med branta berg men här består de av gnejs till skillnad mot bergen i omgivningen som utgörs av hyperit.

Lavar och mossor

Mossor och lavar bildar stora mattor i området.
Mossor och lavar bildar stora mattor i området. Foto: Britta Staake

Här finns flera hotade arter som måste leva i naturskogar och man kan träffa på violettgrå tagellav, norsk näverlav, rävticka, kandelabersvamp och lunglav. De mest värdefulla områdena ligger i fuktiga svackor och i de sluttningar där det växer gran- och blandskog. I övrigt är växtligheten ganska mager.

När det gäller djurlivet finns i Örtensjöområdet en fast lodjursstam och Torrakberget är en viktig del i dess hemområde. Bland fågelarterna kan man spana efter tofsmes, orre, tjäder, hackspettar av olika arter och ugglor.

Artikeltaggar

Karlstads kommunMolkomNaturreservatNyheter

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.