Det faluröda huset invid vägen ser gammalt och hemtrevlig ut. Men inomhus är Älvenäs bygdegård toppmodern med nytt kök och ny handikappanpassad toalett.
Älvenäs bygdegårdsförening har haft bidragsgivarna på sin sida och kunnat göra såväl utbyggnad som upprustning av sin lokal i huset från 1951 som tidigare var församlingshem.
– Vi fick det som gåva av Nor-Segerstads församling 2010. Innan dess hade vi haft kontrakt på den under ett år, säger Hasse Abrahamson, ordförande. Församlingen hade byggt ett nytt församlingshem.
Annonserades ut
Hasse Abrahamson hade gått och sneglat mot den fina byggnaden och undrade vad som skulle hände med den. Så dök det upp en annons om att den var till salu.
– Jag kontaktade Swedbanks fastighetsbyrå och de frågade om mina tankar. Kanske starta en förening? Sedan hörde jag inget mer, men en dag ringde de. De berättade att de hade många intressenter men problemet var att huset ligger på kommunal parkmark vilket inte tillåter permanentboende.
Diskussioner och möten med församlingen och dåvarande kommunalråd Håkan Holm följde. Hasse Abrahamson höll ett möte och presenterade sina idéer för ortsborna men intresset var svalt. Han skulle till att lämna mötet när han kom på att han tagit med kaffe. Och under kaffestunden vände det.
Dränering och isolering
Men det krävdes även fysiska åtgärder. En dränering var nödvändig och byggnaden tilläggsisolerades.
– Det var en hel del ideellt arbete men kommunen hjälpte till med maskinell utrustning.
Älvenäs bygdegårdsförening har sökt pengar löpande genom åren. Det började med ett startbidrag på 20 000 från Leader sedan Boverket avslagit föreningens första ansökan. Fastigheten var oljeeldad och föreningen installerade bergvärme.
– För att få bidrag från Boverket på 50 procent av kostnaden krävs att kommunen går in med 30 procent. Vi har sökt pengar vid ett antal olika tillfällen.
För sex år sedan föddes tanken på att bygga en scen och bygga ut såväl östra som västra gaveln. Även ljudutrustning ingick i planerna.
Två projekt
– Vi sökte i ett paket men fick avslag eftersom vi inte hade löst den kommunala finansieringen. Så vi delade upp det i två projekt, västra och östra, och med det västra projektet kom tillgänglighetsanpassningen. Boverket gick in med 200 000 kronor.
För tillgänglighetsanpassningen gick Boverket in med 100 procent. Föreningen fick kommunalt bidrag för så kallade särskilda åtgärder.
– Men hos Allmänna arvsfonden fick vi avslag för att vi låg för nära Edsvalla som har Folkets hus, säger Kai Zimmerl, sekreterare.
I januari startade om- och tillbyggnationen västerut och i slutet av året räknar man med att börja med östra delen.
– Vi har ju inte kompetens till allt så vi har ett samarbete med Klara Arkitekter i Karlstad.
Föreningen samarbetar även på andra plan, bland annat med Riksteatern Värmland som anordnat kulturaktiviteter i bygdegården.
Hyr ut lokalen
– Vårt uppdrag är att tillhandahålla kulturevenemang och även att ha lokalen tillgänglig för uthyrning. Så vi hyr ut för bland annat dop, bröllop och födelsedagskalas.
Några tjejer håller i aktiviteter för barn med pyssel av olika slag och det har visats Konst för alla. Detta ledde till ett samarbete med Vålbergsskolan vilket resulterade i en konstutställning med barnens verk. Här har det även hållits återträffar för jazzklubben The Rainbow Jazz Club och Ukulelegruppen Helge har sitt ursprung på orten
– Vi anordnar nationaldagsfirande, midsommarfirande i parken och på lördag är det återvändardag, säger Kai Zimmerl. Det blir sjätte gången och vi har olika teman. I år kommer Yngves danskurser hit.