Hoppa till huvudinnehållet

"Det har inte varit fullt"

Publicerad:
Vänerkajaks ägare Björn Zethelius anser att paddling är en sommaraktivitet som fungerar i alla väder.
Vänerkajaks ägare Björn Zethelius anser att paddling är en sommaraktivitet som fungerar i alla väder. Foto: Tim Sterner

Under årets säsong har Vänerkajak introducerat två nya programpunkter, boardyoga och SUP in the City. Tyvärr har sommarvädret varit lika ostadigt som en nybörjare på brädan.

Med utgångspunkt från sin container på Borgmästarholmen arrangerar Vänerkajak en mängd olika aktiviteter varje sommar, allt från kvällspaddling med bäversafari till renodlade kurser.

En av de programpunkter som är nya för i år är SUP in the City. Det kanske låter som en aktivitet man kan ägna sig åt på Karlstads kroggata, men SUP har ingen koppling till alkoholförtäring. Det står för Stand Up Paddle och syftar på paddelbrädor som man paddlar på stående.

– Det är en stadstur där vi paddlar till inre hamn och tillbaka, säger Vänerkajaks ägare Björn Zethelius.

En annan aktivitet som är ny för i år är boardyoga, vilket syftar på yoga som utförs på en SUP-bräda.

– Vi går igenom lite paddling, har lite yoga på land och sedan testar vi boardyoga på vattnet, säger Björn.

Även om boardyoga har blivit ganska trendigt på sistone så har förhandsintresset på Facebook inte matchat uppslutningen.

– Det finns ett nyfiket intresse, men jag tror att vädret har varit lite för ostadigt. Vi har haft mellan tre och fyra deltagare varje gång. Vi har totalt sex brädor, men det har inte varit fullt någon gång. Som mest har vi haft fem och som minst har vi haft två, säger Björn.

Här syns en så kallad SUP-bräda under två kajaker i polyeten.
Här syns en så kallad SUP-bräda under två kajaker i polyeten. Foto: Tim Sterner

Han förklarar dock att vattnet är ganska varmt och att det finns våtdräkter att tillgå om det skulle vara lite kallt. Personligen är Björn inte så kinkig när det gäller väder utan ger sig ut oavsett.

– Jag tycker själv inte att det gör något om det regnar när man paddlar. Det är ju en av de aktiviteter som fungerar ändå. Skogsvandring är lite tråkigare i regn, och definitivt cykling på grusväg när det är blött och regnigt.

Även om beläggningen var mer jämn under fjolårets varma sommar så är det vissa som, likt Björn, inte låter sig stoppas av lite regn.

– Det är inte alla som ger sig ut och paddlar bara för att det är fint väder, utan även de som gör det för att de vill paddla. Då bokar de längre i förväg, kanske två veckor tidigare. Då kommer de även om det blir regn.

Vädermässigt är blåst ett större problem än regn för paddling, men blåsten brukar inte ställa till problem såpass centralt.

– Här i stan har vi ganska skyddat vatten. Jag hyr fortfarande ut i Strandvik där jag bor också och där är det lite mer öppet. Så där är man lite mer väderberoende. Men där har vi faktiskt haft mer i år. Förra sommaren hade vi mer i stan, men nu har vi mer i Strandvik.

Det var vid Strandvik, mellan Karlstad och Kristinehamn, som Vänerkajak startade sin verksamhet 2008. Under 2012 flyttade verksamheten till en butik i inre hamn där den blev kvar tre år innan det blev aktuellt med ytterligare en flytt.

– Butiksgrejen blev lite svår till slut eftersom säsongen är så kort. Vi hade en säsong på tre månader men hade tolv månaders hyra, säger Björn.

Situationen blev ohållbar, men snart presenterade sig lösningen i form av deras nuvarande tillhåll vid ena gaveln på Scandic Klarälven.

– Det var en tjej som hade containern på Borgmästarholmen som erbjöd mig att ta över den. Först var jag lite kritisk och tyckte att det var ett nedköp, men jag tog över ändå. Med uthyrningen som bas och med kurserna så fungerar det bra.

Artikeltaggar

FriluftslivIntervjunKarlstadNyheteryoga

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.