Psykisk ohälsa är inte en trend

Krönikor
PUBLICERAD:
Erika Bergkvist uppmanar till att inte följa människor i sociala medier som får en att må dåligt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag älskar sociala medier. Men jag älskar inte den press, stress och avundsjuka jag kan känna av den. Ställ dig frågan om de och det du följer får dig att brinna på ett bra sätt? Om det inspirerar, peppar, berikar, gör dig glad och berör. Är det så? Bra. Fortsätt. Om inte, och du istället känner dig mindre värd, funderar över varför du inte har det eller det, varför du inte klarar allt som den personen gör eller om det bara får dig att må dåligt eller bli nedstämd. Sluta följa. S. L. U. T. A. F. Ö. L. J. A.

Okej? Det finns inget vettigt i att fylla livet med något som gör dig ledsen eller som får dig att känna dig otillräcklig. Du ska heller inte umgås med sådana människor så varför följa dem i sociala medier?

En annan tanke som slog mig för ett tag sedan var det här med influencers. Många unga tjejer har sina idoler i unga kvinnor som är bra på make up, mode eller träning. De följer dem slaviskt och vill vara som dem. Jag förstår det, det är bra att ha förebilder och någon att se upp till, även om jag ibland kunde önska att de här tjejerna också såg upp till någon som inte är bra på att sälja saker åt företag genom att bedyra att just deras ansiktsrengöring är den bästa. De här tjejerna lyssnar till sina idoler och vill vara som dem. I allt. Och för ett par år sedan kom en våg av kändisar som är psykiskt sjuka. Och det är säkert så, jag skulle också bli sjuk av den stress och press sociala medier och samhället utövar på dem, herregud jag blev ju sjuk utan att vara en influencer.

Men, det jag vill komma fram till är att när de unga tjejernas idoler började må dåligt så började de också må dåligt. Den psykiska ohälsan sköt i höjden även bland unga som fortfarande går i skolan. De ville återigen vara som sina idoler, men den här gången handlade det inte om att få de senaste jeansen eller att ha lösögonfransar. Nu var det på modet att ha psykisk ohälsa. Jag säger inte att det inte ökat och jag misstror ingen som säger att den mår dåligt, men jag måste ändå få ställa frågan; har du blivit diagnostiserad? Alltså har du gått till läkaren och fått diagnosen utmattningssyndrom eller depression?

Alla kan må dåligt ibland, ha vardagsångest och känna sig stressade. Men att lida av de här verkligt allvarliga psykiska sjukdomarna är inte trendigt, eller borde inte vara det. Livet är tufft ibland. Livet tar emot ibland. Skolan stressar och vi pressar oss själva, men det är så oerhört viktigt att skilja på den här vardagsstressen och när stressen är skadlig. Det är viktigt att ta reda på om det verkligen rör sig om en depression eller inte, för här handlar det om liv och död. Att slänga sig med att man är psykiskt sjuk och utmattad förminskar bara diagnosen för dem som faktiskt inte tar sig upp ur sängen eller som allvarligt funderar på att ta sitt liv. Vi måste lära oss hålla isär livets normala och förvisso jobbiga motgångar, och den där tröttheten som gör att du ligger till sängs i ett halvår eller ångesten som gör att halva din kropp slutar fungera.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.