Flyg och far säkert i sommar

Krönikor
PUBLICERAD:
Inget bagage på rullbandet? Vem som ska ersätta dig för förlorat bagage är olika beroende på om det är ett charter- eller reguljärflyg.
Foto: Helena Landstedt/TT

De flesta som bokar flygresor gör det på internet nu för tiden. Men tänk på att stava namnet rätt när du gör din bokning. Råkar du skriva fel kan det vara gratis att ändra men också bli väldigt dyrt. I värsta fall kan du bli tvungen att köpa ny biljett. Det är flygbolagets avtalsvillkor som gäller om du skriver fel. Så läs noga igenom din beställning innan du skickar iväg den.

När resan väl är bokad kan det hända något som gör att man vill avbeställa sin resa. Med ett avbeställningsskydd kan du få tillbaka resekostnaden om du skulle bli akut sjuk eller drabbas av ett olycksfall före avresan. I så fall krävs ett läkarintyg. Avbeställningsskyddet gäller alltså inte när man ”bara” ångrar sig. Avbeställningsskydd kan till exempel ingå om resan är betald med kort.

Under resan kan diverse problem dyka upp. Ibland hamnar bagaget på avvägar. Åker du på paketresa och det händer något med ditt bagage under resan är resebolaget ansvarigt. Har du istället köpt en reguljär resa är det flygbolaget som ska ersätta dig. En gång fick jag uppleva hur väska efter väska åkte förbi på bagagebandet. Men ingen väska till mig. Till slut stod jag ensam kvar och bagagebandet stannade. Som tur var kunde jag låna lite kläder av min kompis och efter några dagar dök min väska dök upp på hotellet. Ekonomisk ersättning för bagageförseningen fick jag också.

Samma tur hade inte konsumenten som blev av med allt sitt bagage på golfsemestern. Bagaget dök inte upp förrän semestern var slut, på hemmaplan. Det blev mycket extra tid för att fixa fram ersättningskläder och sportutrustning. Drabbas du av problem i samband med en flygning har Konsument Europa en flygkalkylator som hjälper dig att ta reda på dina rättigheter och räkna ut din rätt till ersättning. På Konsument Europas webb finns även många andra tips inför resan.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.