Hoppa till huvudinnehållet

Sätt press för jämlik fotboll

Publicerad:
Englands Jade Moore (tv) och Sveriges Kosovare Asllani under lördagens VM-bronsmatch i fotbolls-VM mellan England och Sverige på Stade de Nice.
Englands Jade Moore (tv) och Sveriges Kosovare Asllani under lördagens VM-bronsmatch i fotbolls-VM mellan England och Sverige på Stade de Nice. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den svenska fotbollen har som ambition att sporten ska vara så jämlik och jämställd som möjligt. Men än är vi långt från att nå målet.

Så var fotbolls-VM för damer över för denna gång. För Sverige blev det en bronsmedalj och ännu ett kliv långt in i svenskarnas hjärta. Att komma trea är inte fy skam för ett lag där förutsättningarna är så pass kassa som de är. För att göra karriär inom fotbollen som kvinna, nej det är ingen lätt match så att säga. Än i dag anses damfotbollen av många vara lägre klassat än männens och det syns som tydligast om man jämför den inkomsten spelarna har.

Att kvinnor inte värderats lika högt inom fotbollens värld är knappast något nytt. Från början förkastades det att kvinnor i överhuvudtaget spelade fotboll och vissa såg det som rent felaktigt. I Stockholms-tidningen från tidigt 1900-tal går det att utläsa i en artikel att ”Det finns icke ord nog starka att fördöma kvinnlig fotboll – om flickorna eller deras förespråkare vilja tagas på allvar. Gärna må de klä sig i gymnastikbyxor och sparka till en lämplig boll då och då, men för all del, icke under anspråk på detta skall hava något med fotbollsspel att göra. Redan en hel del annan kvinnlig tävlingsidrott är fullkomligt förkastlig och den förkastligaste av dem alla skulle den kvinnliga fotbollen bliva”.

Den svenska fotbollen har som ambition att sporten ska vara så jämlik och jämställd som möjligt. Det är en bra ambition och ja, vi har kommit en bra bit på vägen. Men än är vi långt från att nå målet. För även om tjejer och pojkar i yngre åldrar har samma förutsättningar, så gäller inte det för de som vill satsa på fotbollen och göra det till sin framtida karriär. Många av de kvinnliga fotbollsspelarna i damallsvenskan vittnar bland annat om dåliga löner och arbetsförhållanden som gör att de helhjärtat inte kan satsa på fotbollen.

Damernas löner är långt ifrån herrarnas inom fotbollen. Att få jämställda löner inom fotbollen handlar om mer än bara pengar, skriver Sara Gunnarsson.

År 2017 tjänade en kvinnlig fotbollsspelare i damallsvenskan i snitt 10 000 till 15 000 kronor i månaden (ungefär samma inkomst som en student), detta till skillnad från en manlig fotbollsspelare som tjänade mellan 50 000 till 70 000 kronor i månaden. Jag minns själv de tidigare svenska stjärnorna Hanna Ljungberg och Viktoria Svensson som berättat i intervjuer hur de fick arbeta och studera vid sidan om fotbollen för att få deras privatekonomi att gå ihop. Nej, inte ens de största stjärnorna gick runt på deras spelarlön i allsvenskan.

Vad säger egentligen en inkomst om ett arbetes status? Jo, den säger något om dess slit, vilja, ambition att nå ett mål och hur väl man når det. Inom fotboll har både herrarna och damerna exakt samma mål, men de har bara olika förutsättningar. Att få upp damernas löner handlar om så mycket mer än just pengar, det handlar också om hur vi vill att vårt samhälle ska se ut. Att barnen när de ser upp till sina förebilder, även ser att kvinnor kan lyckas inom fotbollen och nå den allra högsta toppen utan alldeles för många trösklar. Ett sätt att tvinga fram en förändring är att staten ännu tydligare sätter press på fotbollen och tydligt villkorar jämlikhet och jämställdhet för utbetalat bidrag. Pengar är ett maktmedel man kommer långt med och det behövs, då fotbollen själv inte klarar av att hantera problemet.

Artikeltaggar

Fotbolls-VMJämställdhetLedareSvenska FotbollförbundetSverige