Njut av grönskan – och vårda den

Krönikor
PUBLICERAD:
Björnbäret ingår i hallonsläktet som i sin tur tillhör rosväxterna.
Foto: Pixabay

Vi är redan framme i juli månad. Liksom maj, löpte även juni på väl snabbt. Vart tar tiden vägen? Den ena blomningen avlöser den andra i en rasande fart och det är lätt att känna sig bestulen på tid när man inte hinner med allt man planerat. Men som min kloka mamma alltid säger; ”Även om tiden går väl snabbt ibland, så kommer det ju ny tid, så ont om tid har vi egentligen aldrig”.

I juli kan vi trädgårdsmänniskor dock pusta ut en aning. Vår- och försommararbetet är avslutat och sensommararbetet och skördetiden har ännu inte börjat. Alla plantor är på plats ute på friland och det växer på bra i odlingarna. Nu handlar det främst om att vårda, underhålla och njuta. Det finns tid att uppleva sin trädgård, gå runt och inspektera, vattna där det behövs, rensa ogräs och gallra bland perenner där det blivit för tätt.

Väl inne i högsommaren står många perenner redan i blom här hos mig. Fingerborgsblommor i vitt och rosa tronar ståtligt upp sig i skogsbrynet, tillsammans med senblommande akleja och den otroligt söta porslinsklockan. Med regn och sol om vartannat, har växtligheten tagit en rejäl fart, både i rabatter och i köksodlingen. Upptäckte efter en kvällsrunda att många perenner har blivit lite för höga för sitt eget bästa och lagt sig ner. Det bästa är givetvis att föregå regn och blåst, och sätta upp stöd innan växten hunnit lägga sig ner, för det är nästan omöjligt att binda upp i efterhand så att det bli snyggt. Funderar på att skaffa mig permanenta växtstöd, som står året om. Flätade i sly av pil blir vackert och är inte så svårt att få till med lite övning. Vill man lägga en slant, är smidda stöd från en smed en bra investering. Det kan det vara värt för att slippa bli irriterad på vingliga pinnar och snören, som trasslar och går av. Stöden gör också väldigt mycket för helhetsintrycket av en rabatt. Om det finns en aning höjd och struktur bland allt det lågblommande och marktäckande, kan det få vara lite vilt och rufsigt på vissa ställen, utan att det ser rörigt ut.

Ett annat bra knep för att få till en prydlig trädgård – en trädgårdsmästares ”quick fix”, är att skära till kanterna längs gångar, trädspeglar och planteringar. En riktigt rak och skarp kant skapar du med ett kantjärn, och vill du få ett spikrakt resultat spänner du helt enkelt upp ett snöre mellan två pinnar och skär mellan dem. Skurna kanter, tillsammans med en nyklippt gräsmatta gör att hela trädgården ser nystädad ut. I skogsbrynet bland fingerborgsblommorna virvlar också några vilda björnbärsbuskar, som blommar med full kraft. Björnbäret ingår i hallonsläktet, Rubus, som i sin tur är en del i familjen rosväxter, Rosaceae – vilket är ganska uppenbart, inte bara vad gäller taggarna utan även på den roslika blomningen. Med sitt vinröda grenverk och sina gröna, flikiga blad, som skiftar mot rött ju längre inpå säsongen vi kommer, är björnbäret, bortsett från skörden också en vacker växt att ha i trädgården.

Nu står mina buskar inne i skogen, men skulle jag plantera en odlad sort, fick det bli mot en ljus vägg, där den verkligen skulle komma till sin rätt. Spaljerar man upp den, skapas också optimala förutsättningar för en god skörd, plus att man kan styra busken att växa som man vill. I väntan på björnbären, frossar jag just nu i nyplockade jordgubbar. Oändligt gott och somrigt. För sommaren med ledighet och lata dagar är äntligen här. Hoppas ni njuter lika mycket som jag, allt medan tiden rusar förbi.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.