Hoppa till huvudinnehållet

Lummigt i Gravas strandskog

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Döda träd i olika stadier av nedbrytning lockar insekter och fåglar.
Döda träd i olika stadier av nedbrytning lockar insekter och fåglar. Foto: Britta Staake

En trappa leder från parkeringen ned till Rustad strandskog i Grava. I början av vandringsslingan går man över några spänger innan det som nästan påminner om en regnskog tar vid.

Det är lövträden som dominerar i strandskogen som ligger invid Klarälven. Detta naturreservat förvaltas av Karlstads kommun som tog initiativ till bildandet år 2005. Avsikten med reservatsbildandet var att bevara den luftiga lövnaturskogen och därmed utveckla den livsmiljö som är viktig för många arter. Här trivs bland annat den sällsynta busken daggvide. I Sverige finns den endast längs Klarälven och Österdalälven i Dalarna.

Lummig grönska med djungelkänsla möter besökaren i strandskogen.
Lummig grönska med djungelkänsla möter besökaren i strandskogen. Foto: Britta Staake

Mycket mygg

Skogen här översvämmas tidvis av vatten från Klarälven vilket bidrar till det fuktiga klimatet som gynnar ovanliga svampar, mossor och insekter. Just insekterna är ytterst påtagliga denna dag då myggen anfaller i flock. Den vanligaste trädarten är gråal i åldrarna 30-50 år. Mellan Klarälven och området finns vallar som byggts upp.

Naturen är hisnande vacker med gröna ormbunkar, buskar, lövträd och olika gräsarter som vippar i vinden. Naturreservatet innehåller äldre lövskog som varit opåverkad av människor under lång tid och därmed betraktas som naturskog. De döda lövträden har blivit kvar och befinner sig i olika stadier av nedbrytning vilket lockar till sig arter som trivs i översvämningsområden.

Spänger har lagts ut över de delar av stigen där det kan bli blött.
Spänger har lagts ut över de delar av stigen där det kan bli blött. Foto: Britta Staake

Sjöfågel på sandbankarna

Efter en kort promenad skymtas klarälvens vatten och ute på några sandbankar ligger stora massor av sjöfågel. Längs stigen kan man iaktta växter, mossor och svampar såsom svämmossa, mandelpil, strutbräken, skiktdyna och läderskål.

Även fåglarna trivs bland lövträden i den insektsrika skogen. En av dessa är den mindre hackspetten som äter insekter som finns i de döda träden. Luften fylls av läten från fåglar som härmsångare, gärdsmyg, nötväcka och skogsduva.

Klarälven ligger alldeles i närheten och ibland drabbas reservatet av översvämningar.
Klarälven ligger alldeles i närheten och ibland drabbas reservatet av översvämningar. Foto: Britta Staake

Artikeltaggar

GravaMeraNaturreservat

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.