Upp till Sabuni att ena partiet

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kommer Nyamko Sabuni att kunna täppa igen sprickan mellan kravliberala som hon själv, och socialliberala i partiet?
Foto: Erik Simander/TT
I fredags valdes Nyamko Sabuni till Liberalernas nya partiledare. Ett uppdrag bara de allra modigaste skulle våga satsa på.

Hon har en tydlig huvuduppgift och det är att säkerställa att partiet blir kvar i riksdagen 2022. Men hon har också två viktiga biuppgifter framför sig. För det första att staka ut den nya riktningen för partiet och för det andra att få ihop detsamma. Två uppgifter som historiskt visat sig vara mycket besvärligt.

Nyamko Sabuni är för den intresserade inte direkt ett okänt namn. Hon har en lång och gedigen karriär bakom sig och har bland annat varit stadsråd under närmare två mandatperioder. Hon är nog mest känd i sin roll som tidigare integrationsminister. Ett uppdrag som hon tog sig an med stort mod, i syfte att få till en förändring. Ett mod som också ledde till att hon till sist fick lämna sitt uppdrag. Att våga vara modig och säga som det är, ska ju vara bra. Men det gäller uppenbarligen inte när det ger dålig opinion och politiska stämplar som inte stämmer. Många poängterade att hon redan då vara alldeles för kravliberal för att kunna fungera i ett mellanmjölks-socialliberalt parti som dåvarande Folkpartiet var och är.

Som nyvald partiledare måste Nyamko klara av att hantera splittringen i sitt egna parti. Där finns det de som tydligt uttalar sig som socialliberala och de som är kravliberala. Både under Lars Leijonborgs och Jan Björklunds partiledartid fanns denna splittring och det var något de ständigt var tvungna att hantera. Frågan är om Nyamko som själv genom sin karriär varit tydligt kravliberal, om just hon kan tämja denna ideologiska spricka som hon själv varit en del av.

I fredags var jag en av Värmlands sex landsmötesombud på plats i Stockholm. Jag tillsammans med mina 183 landsmöteskollegor fick vara med och säga JA till Nyamko som ny partiledare. Det var förvisso inte svårt att säga något annat än JA då det bara fanns ett förslag, men vi gjorde det alla instämmande. För att flytta undan fokuset från den interna stridigheten valde Nyamko att sitt installationstal peka ut de liberala fienderna. De fanns varken i det egna partiet eller i de andra partierna, utan det är de stora samhällsproblemen som direkt eller indirekt leder till människors ofrihet. Ett smart drag för stunden, men som i det långa loppet inte kommer att fungera. Speciellt inte när hon senare på en pressträff redogjorde för partiets nya gruppledare och partisekreterare som båda tillhörde hennes egen falang.

Nu kanske jag låter lite väl cynisk, men jag är genuint orolig för mitt eget parti. Vi har stora utmaningar framför oss och det gäller som sagt att få ihop partiet igen. Nyamko kommer aldrig lyckas med sin huvuduppgift att få in Liberalerna i riksdagen 2022 igen om vi inte lyckas bli ett parti, där tillit och respekt präglar det interna arbetet. Nyamko har under partiledarstriden och i hennes installationstal lovat oss medlemmar se över vår interna medlemsdemokrati. Hur det ska gå till ska hon återkomma till och det snarast. Just den interna medlemsdemokratin är något jag med flera saknat. Hoppas verkligen hennes ord bli verklighet. För jag tror hon förstår, läget för partiet är akut.

Sara Gunnarsson

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.