Hoppa till huvudinnehållet

Henrik Larsson jagar VM-biljett

Publicerad:
"Jag är som mest motiverad av motståndet när jag vet att jag har en klar chans att vinna".
"Jag är som mest motiverad av motståndet när jag vet att jag har en klar chans att vinna". Foto: Frida Jansson Högberg

En plats i startfältet för 100 meter på friidrotts-VM är "bara" en tiondel bort. Svenska rekordet två hundradelar. Det är en minst sagt laddad Henrik Larsson som kommer att göra sig redo i startblocken på Karlstad GP på onsdag.

– Det känns väldigt kul, det är första gången som jag är med då mästerskapet, som är huvudmålet på säsongen, är efter tävlingen. Mästerskapet brukar alltid vara innan, så man kommer hit och är lite halvsliten och trött.

Karlstad GP ligger nu alltså perfekt till i säsongskurvan, vilket banar för bra resultat och tider från de tävlande. Henrik Larsson tror att han kan prestera som bäst nu. Att det dessutom är hemmaplan bidrar förstås.

– Jag får alltid så mycket stöd här och stämningen är en helt annan här. Men alla friidrottare säger att det här är den bästa tävlingen när det gäller stödet från publiken och att det är fullsatt.

Det är bara två hundradelar som skiljer Henrik Larssons personbästa och det svenska rekordet på 100 meter.
Det är bara två hundradelar som skiljer Henrik Larssons personbästa och det svenska rekordet på 100 meter. Foto: Frida Jansson Högberg

Många mål

Hittills har han hunnit beta av fem tävlingar på utomhussäsongen och redan i första tävlingen slog han till med nytt personligt rekord på 10.20. Det 23 år gamla svenska rekordet på 10.18 ligger farligt till. För att få en plats på VM i Doha i slutet av september krävs det att han springer på 10.10.

– Jag tar ett steg i taget, nu är placering på mästerskap det viktigaste. Först är det U23-EM i Gävle som är förhoppningsvis ett av två mästerskap, där ska jag springa både 100 och 200 meter. Karlstad GP är sista tävlingen inför den så då får jag se var jag står där.

Känns det görbart att nå VM?

– Verkligen. När jag sprang på 10.20 så kändes det inte jättebra spontant, jag kände mig inte rapp. Det gäller att hitta känslan i kroppen, då kommer du riktigt lågt ner i tiderna.

För två veckor sedan sprang han mot bland annat stjärnan Justin Gatlin i finska Åbo. Att möta världseliten ser han som en nyttig erfarenhet, utan att känna någon större press.

– Det är bra att ha med sig redan så ung som jag är. Att få reda på att jag inte är jättelångt bakom och att se att de är mänskliga och att man har potential att nå deras nivåer.

Blir det en sporre?

– Lite grann. Samtidigt så blir jag som mest motiverad av motståndet när jag vet att jag har en klar chans att vinna, som när jag springer mot vem som helst i min ålder. Om Justin Gatlin hade åkt tillbaka i tiden hade hans unga jag inte vunnit mot sig själv heller.

Huvudmålet för säsongen är att nå friidrotts-VM, men då måste Henrik Larsson kapa en tiondel av sitt personliga rekord.
Huvudmålet för säsongen är att nå friidrotts-VM, men då måste Henrik Larsson kapa en tiondel av sitt personliga rekord. Foto: Erik Simander/TT

Han är väl medveten om sin ringa ålder och målen liksom drömmarna är därför långsiktiga.

– Sverige har ju inte haft en individuell sprinter på manliga sidan på OS eller VM på jag vet inte hur länge. Tidsmässigt vill jag springa under tio sekunder, men ska man till OS så behöver jag springa under 9.80.

Det är ganska långt från 10.20?

– Ja, men samtidigt är jag bara 19 år. Man ska vara som bäst när man är i mitten av 20-årsåldern.

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonKarlstad GPTingvalla idrottsplats

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.