Hoppa till huvudinnehållet

En porlande pärla vid 63:an

Publicerad:
Reporter Frida Jansson Högberg
Frida Jansson Högberg
frida.jansson@kt.se
På en vacker stenbro kan man rulla över älven, vilket gör entrén till området extra vacker.
På en vacker stenbro kan man rulla över älven, vilket gör entrén till området extra vacker. Foto: Frida Jansson Högberg

Karlstads yngsta naturreservat är inte stort till ytan, men det är sannerligen en vacker oas utanför Molkom.

När man kör på 63:an passerar det lilla reservatet, 4,9 hektar stort, ganska obemärkt förbi. Entrén för den som vill ströva i området ligger i stället norrut, vid den gamla (och rätt så trasiga) vägen mellan Molkom och Hulteby.

Här finns inga vandringsleder eller några stigar, och för att ta sig in i området får man gå på den lilla trästegen över stängslet. Men för den som utan problem kan röra sig i naturen är det en vacker plats att vara på.

I reservatet finns en mängd olika blomstersorter och örter, som till exempel gökblomster.
I reservatet finns en mängd olika blomstersorter och örter, som till exempel gökblomster. Foto: Frida Jansson Högberg

Höga naturvärden

Reservatet följer drygt 650 meter längs älven som sedan mynnar ut i Borssjön. Den lilla ravinen som älven rinner genom domineras av lövträd som klibbal samt andra träd som björk, ask och sälg, men en tredjedel av träden är granar.

Reservatet bildades så sent som 2014 men redan på 1980-talet konstaterade kommunen att området hade höga naturvärden och genom åren har områdets värden kommit att klassas allt högre. Sedan mitten av 1990-talet hade man försökt få ett skydd för naturen till stånd utan att lyckas komma överens med markägarna. Men när ägarna ville avverka området till betesmark erbjöd kommunen annan mark i utbyte mot att området skulle bli reservat.

Klibbalen är ett av de vanligaste trädslagen i området. De äldsta träden är omkring 100 år gamla.
Klibbalen är ett av de vanligaste trädslagen i området. De äldsta träden är omkring 100 år gamla. Foto: Frida Jansson Högberg

Det var just den lövrika, gamla blandskogen som var en av anledningarna till att reservatet bildades. Här finns både död ved, stora och gamla träd och gläntor. I den fuktiga marken trivs örter, ett 90-tal olika svampsorter och mossor. Hela miljön ger fina förutsättningar för olika fågelarter att trivas, däribland den mindre hackspetten och kattugglan.

Betesmark för nöt

Dessutom är den porlande, lilla älven hem för viktiga arter, även om de tycks vara få. Men förutsättningarna för att öring, flodkräfta (som man dock inte sett i området på flera år), och fågelarten forsärla ska kunna bevaras är fina.

Området hålls öppet av betande nötkreatur och så har det varit under större delen av 1900-talet.
Området hålls öppet av betande nötkreatur och så har det varit under större delen av 1900-talet. Foto: Frida Jansson Högberg

Naturen är öppen bland annat tack vare att djur får beta i området och genom att viss sly röjs bort. Men döda träd får fortsätta vara kvar i området eftersom de är viktiga hem och ger mat åt såväl svampar, insekter och fåglar.

Artikeltaggar

MeraMolkomNaturreservat

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.