Hoppa till huvudinnehållet

Lättare hitta reservaten

Publicerad:
Reporter Britta Staake
Britta Staake
britta.staake@kt.se
Men hjälp av kartverktygen ska det bli lättare att hitta naturreservaten.
Men hjälp av kartverktygen ska det bli lättare att hitta naturreservaten. Foto: Britta Staake

200 av landets 5 000 naturreservat finns i Värmland. Men var?

Med hjälp av olika kartverktyg hos landets länsstyrelser och Naturvårdsverket är det lättare att hitta dem.

Några av naturreservaten är stora, andra mycket mindre. Några kända är Brattforsheden, Kummelön, Hovfjället, Sörmon och Tiskaretjärn. Men kanske finns det något i din närhet som du vill upptäcka. naturreservat innebär att naturen är skyddad i syfte att skogar, vatten fjäll, myrar, ängar och hagar med alla dess djur och växter inte ska förstöras utan bevaras för framtiden.

– Vi jobbar ständigt med att utveckla tillgängligheten för våra besökare i de skyddade områdena. Med hjälp av kartverktyg och information på länsstyrelsens hemsida kan fler människor hitta till naturreservaten, säger Jenny Olsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Värmland.

Med hjälp av kartverktygen kan man hitta exempelvis cykel- och vandringsleder, naturstigar, rid- och kanonleder. Kartverktygen visar även var det finns serviceinrättningar som informationstavlor, p-platser, toaletter, soptunnor, fågeltorn och rastplatser.

Maano Aunapuu, enhetschef på Naturvårdsverket, säger i ett pressmeddelande att man genom informationen vill förbättra tillgängligheten och upplevelsen för alla besökare och "sänka tröskeln för att ta sig ut i naturen."

I dagsläget kan man hämta information från omkring 2 250 områden i landet. Kartverktygen når via Länsstyrelsen Värmlands webbsida under fliken "Besök och upptäck".

Artikeltaggar

LänsstyrelsenNaturreservatNaturvårdsverketNyheterVärmlands län

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.