• idag
  29 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det behövs mer surr i naturen

Ledare
PUBLICERAD:
Låt oss gemensamt se till att vi får mera surr i naturen, skriver Per Scheutz.
Foto: Gorm, Kallestad
Vi måste vara rädda om våra bin och humlor. De lever farligt idag och de är oerhört viktiga i vår natur.

De ägnar sig nämligen åt den i naturen så viktiga pollineringen, det vill säga att pollenkorn kan flytta sig från en blomma till en annan. Pollineringen sker på våren under blomningen och det är nu som honungsbina sätter igång med sitt hårda gratisarbete. Utan binas tjänster skulle det inte heller bli någon honung. För att få ihop ett kilo honung krävs det 60 000 flygturer in och ut ur bikupan. Ett enda bi kan ha mer än 15 000 pollenkorn på kroppen och hinner besöka mer än 10 blommor på en minut. Över 90 procent av alla blommande växter och mer än två tredjedelar av världens viktigaste markgrödor är beroende av pollinatörer som bin och humlor, resten pollinerar sig själva eller med hjälp av vinden.

För att bin och humlor ska kunna utföra sitt arbete krävs ett fungerande ekosystem. Bin, humlor, flugor och andra insekter trivs i en miljö av biologisk mångfald. Det kan vara i en skog, äng eller hage där de finns olika typer av blommor, växter och småkryp. Om man avverkar skogen, odlar upp hagar och ängar så att bara några få växter finns kvar har man skapat en monokultur. Variationen av växter och djur försvinner och då trivs inte heller de värdefulla pollinatörerna. Omkring 40 procent av de vilda bin och humlor som är rödlistade i Sverige har svårt att överleva i stora monokulturer enligt Naturskyddsföreningen. Förutom gifterna har de svårt att hitta boplatser, en partner eller tillgång till föda. Efter blomning på dessa fält hamnar bina ofta i en svältsituation.

Skapa en blommande äng för bin, humlor och fjärilar genom att inte klippa gräset så ofta.

Nyligen upphävde lyckligtvis Mark- och miljödomstolen Kemikalieinspektionens beslut att tillåta användning av växtskyddsmedlet Gaucho WS 70 i exempelvis raps- och sockerbetsodlingar. Medlet gör att bin och humlor förlamas och dör vid tillräckligt stor koncentration. I Bayern ställer 1,8 miljoner invånare krav på delstatsregeringen om åtgärder mot jordbrukets påverkan på insekternas och i synnerhet binas förutsättningar till överlevnad. Det börjar nämligen bli allt tystare i den bayerska naturen. I detta sammanhang måste vi också hylla humlan; detta underbara flygfä som egentligen enligt sin egen kroppsform inte ska kunna flyga. I Sverige har vi inte mindre än 40 olika arter av humlor att älska och förundras över. Det är allt från Alphumlan till Ängssnylthumlan men där Hushumlan, Jordsnylthumlan, Ljunghumlan, Ljus jordhumla, Skogsjordhumlan, Trädgårdshumlan, Åkerhumlan, Ängshumlan och Ängssnylthumlan finns över hela landet.

Vad kan vi då göra för att ge bina och humlorna den hjälp de så väl behöver? Vi kan till exempel plantera bivänliga blommor. Vi kan ordna ett vildbihotell genom att borra hål i en träbit, placera den i söderläge skyddat från regn. Gör hålen minst sex centimeter djupa men inte genomgående. Vi kan göra en bit av gräsmattan till äng och låta blommorna ta över. Skapa en blommande äng för bin, humlor och fjärilar genom att inte klippa gräset så ofta. Låt oss gemensamt se till att vi får mera surr i naturen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.