Hoppa till huvudinnehållet

Pia lär stora och små om djuren

Publicerad:
Pia Karlsson med killingarna Björn och Birgit i famnen. De föddes så sent som i tisdagskväll och är bara två alla djurungar i Lillskogen just nu.
Pia Karlsson med killingarna Björn och Birgit i famnen. De föddes så sent som i tisdagskväll och är bara två alla djurungar i Lillskogen just nu. Foto: Frida Jansson Högberg

Att få jobba med djur, människor och att sprida kunskap är det bästa med jobbet som museibonde i Mariebergsskogen, tycker Pia Karlsson. Lillskogen fyller en viktig uppgift menar hon.

Sedan mitten av april har de nya djurkullarna avlöst varandra i Lillskogen. Lamm, en kalv, kaninungar, griskultingar, killingar och kycklingar har föryngrat djurbeståndet.

– Det är tre orsaker till att vi har djurungar varje år. Dels är det väldigt uppskattat bland besökarna. Men vi vill också sprida kunskap om arterna utifrån ungarnas perspektiv. Dessutom är det för djuren själva, det är en miljöberikning, förklarar Pia Karlsson som arbetat som museibonde sedan Mariebergsskogen tog över driften av Lillskogen under 2017.

Trots att de yngsta ungarna föddes så sent som i tisdagskväll så påbörjas snart planeringen inför nästa vårs djurkullar.

– Nu börjar vi planera vilka som ska föda och när. Till hösten kommer hanarna till honorna. Intensiteten i arbetet ser olika ut under året, men under våren när ungarna ska födas är det extra intensivt eftersom vi håller koll på dem hela tiden.

Att det finns djurungar i Mariebergsskogen är något som uppskattas av besökarna, men det berikar även miljön för djuren själva, menar Pia Karlsson.
Att det finns djurungar i Mariebergsskogen är något som uppskattas av besökarna, men det berikar även miljön för djuren själva, menar Pia Karlsson. Foto: Frida Jansson Högberg

Klär ut sig till höna

Yrket som museibonde är minst sagt varierande. Pia Karlsson jobbar både med att ta hand om och ansvara för djuren men har som enhetschef även personalansvar, miljöansvar och ett ansvar att samverka med andra enheter i kommunen.

– Ingen dag är den andra lik. Jag kan börja dagen med att borsta en av hästarna för att sedan gå på möten, lägga scheman eller utveckla aktiviteter för besökarna.

Några besökare som är lite extra viktiga för Lillskogen är alla förskoleklasser. Pia Karlsson brukar guida dem och klär inte sällan ut sig till höna när hon berättar för dem om djuren. I grunden är hon dessutom lärare och älskar att sprida kunskap.

– För några av barnen kan det vara första gången de får se en ko när de kommer hit. De tycker att det är spännande och blir förvånade, mötet med djuren föder många frågor. Man kanske vet att mjölken kommer från kon, men inte hur det går till, säger hon och fortsätter:

– För oss betyder det att det vi gör är väldigt viktigt.

Lillskogen är även viktig för större elever. Ofta har man praoelever från högstadiet här.

– Vi har också elever som varit hemmasittande och haft problem med skolgången. De får lära sig samtidigt som de får arbeta med något praktiskt. Även deltagare från arbetsmarknadsenheten är här.

När KT var på plats skulle mamma Ella och killingarna Björn och Birgit flyttas in i stallet. Att inte ha killingarna alldeles intill sig gjorde Ella ängslig så djurskötarna fick visa dem för henne då och då under den korta promenaden till stallet.
När KT var på plats skulle mamma Ella och killingarna Björn och Birgit flyttas in i stallet. Att inte ha killingarna alldeles intill sig gjorde Ella ängslig så djurskötarna fick visa dem för henne då och då under den korta promenaden till stallet. Foto: Frida Jansson Högberg

Roligt jobb

Nu när sommarlovet har startat finns det många aktiviteter i djurparken där barnen får lära sig mer om djuren. Museibonden hoppas på många besök i sommar.

– Det är ett väldigt roligt jobb att få möta alla besökare och jag hoppas att de känner sig väl bemötta.

När hon inte är på jobbet behöver hon inte längta efter djuren. På gården där hon bor, utanför Östra Fågelvik, har hon ulliga vänner så det räcker och blir över.

– Vi håller på med skog- och jordbruk och djurhållning. Vi brukar få mellan 80 och 90 lamm på våren, säger hon.

Artikeltaggar

IntervjunMariebergsskogenMariebergsskogenNyheterÖstra FågelvikPia Karlsson

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.