Den blomstertid nu kommer...

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det finns över 2 000 olika syrensorter och den vanligaste kallas kort och gott för bondsyren.
Foto: Hasse Holmberg / TT
När juni kommer har sommaren börjat på riktigt.

Skolavslutning, sommarfest med kollegor och ljusa härliga sommarkvällar i trädgården att glädjas över. Den ljusa vårgrönskan blir djupare och går över i högsommarens mörkgröna nyans. Tulpanerna är inne på sista sucken, narcisserna är sedan en vecka överblommade och nu står iris, akleja, violruta och pion redo att ta över. Det är lätt att vara lycklig nu, om man älskar blommor. Kanske har du märkt att det blommar lite mer än vanligt i år? Pioner som tidigare inte blommat har äntligen stora knoppar, förgätmigej syns överallt och aklejorna blommar dubbelt upp, jämfört med tidigare år. Det har att göra med förra årets torra sommar. Blomningen är som alla vet växternas sätt att föröka sig, och då vattnet uteblir som förra året, reagerar växten med att maximera blomsättningen kommande år för att säkra upp sin fortlevnad. Fiffigt, eller hur?

Även om de flesta av oss längtar efter sommarvärmen, ska man komma ihåg att juni bara är den tredje varmaste månaden. Juli ligger i topp, tätt följd av augusti. Juni är dock den ljusaste. Det är också i början av juni när man glömt allt vad nattfrost heter, som järnnätterna kan infalla. Temperaturen sjunker av någon outgrundlig anledning under noll och tar kål på de små plantorna, som den ivrige odlaren redan satt ut på friland. Det är så ledsamt när de dör, bara för att man varit lite väl snabb med utplanteringen. Mina småplantor av zinnia, solrosor, rubingräs och praktvädd står därför fortfarande kvar inomhus och svettas i sina krukor. Men till helgen, då får de komma ut för nu orkar jag (och de!) inte vänta längre. Jag tänker dock täcka dem med fiberduk nattetid. Både för att mota eventuell frost, men även som skydd mot ett och annat rådjur.

Vissa växter är mer känsliga än andra. Har du plantor av pumpa och sommarsquash som vill ut, kan det ändå vara bra att avvakta ett tag till för de är väldigt känsliga för kyla. Med risk för att ruttna, bör inte heller bönor komma i jorden förrän det är såpass varmt att man kan gå ut i morgonrock på morgonkvisten, utan att frysa. Även mangold och lök riskerar att fara illa av frosten, men då genom att stocklöpa, vilket betyder att de snabbt går upp i blom och därmed inte blir så goda. Det gäller alltså att ta det lugnt som odlare. Ytterligare en sak att tänka på är vikten av att hitta en gynnsam plats för odlingen i sin trädgård. Frosten rör sig nämligen som en vätska och samlar sig därför gärna i dalgångar och lågt liggande platser. Den kan stoppas upp av häckar och täta buskar, men även staket och stenmurar fungerar. Vet du därför med dig att du bor på en sådan plats, kan det vara klokt att plantera en häck för att gynna klimatet och skydda dina plantor. Både mot frost och vind.

Jag har några fantastiskt vackra syrener i min trädgård som blommar precis just nu. Bland annat en dubbel rosavit skönhet som doftar magiskt. Det är lätt att förstå att det är en av våra mest älskade buskar, som har odlats till prydnad i europeiska trädgårdar sedan mitten av 1500-talet och som finns i mer än 2 000 namnsorter. Den vanliga Syringa vulgaris – vanlig syren, finns i allt från gräddvit, violett, rödlila och rosa för att nämna några. Vulgaris betyder just ’vanlig’ eller ’allmän’ på latin och på svenska kallas den helt enkelt för bondsyren. Kanske skulle namnet visa på att den var så vanlig att till och med torpare och bönder kunde ha den i sina trädgårdar. Det är en tålig buske som trivs bäst i sol och är perfekt som vindskydd. Vill du inte bara njuta av doften och den överdådiga blomningen, kan du ta in några blomklasar och göra en vackert djuprosa syrensaft med citron, för inget passar väl bättre till skolavslutningen?

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.