Rösta bort frihetens fiender

Ledare
PUBLICERAD:
Runt hälften av svenskarna kan tänka sig att rösta i EU-valet. För varje val ökar deltagandet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
EU-valet. På söndag är det val till EU-parlamentet. Kommer du att rösta? Rekordmånga väntas göra det.

De senaste tre EU-valen har svenskarnas vilja att gå och rösta stadigt ökat. Vid förra valet röstade drygt 51 procent av väljarna vilket placerade Sverige bland de nationer med högst valdeltagande. Enligt en undersökning av Aftonbladet/Inizio kan 55 procent av väljarna tänka sig att gå och rösta på söndag, vilket skulle innebära ett nytt svenskt rekord. Än är det dock en bit kvar till Belgiens imponerande valdeltagande om hela 89 procent.

Varför detta ökade intresse för vilka politiker som skickas till Bryssel? Kring detta kan man spekulera länge och väl men utvecklingen tycks överlappa med att svenskarna blivit alltmer positiva till EU som en integrerad del av vår demokrati. Allt fler tycks förstå hur viktigt det är för våra företag med tillgången till EU:s inre marknad samtidigt som det undgått få att det numera är lättare för oss att resa, studera och handla inom EU. Bra grejer, helt enkelt.

Kanske har också Brexit och det efterföljande kaos som Storbritannien kastades in ökat mångas insikt om att det vore skadligt att inte sitta med vid bordet när viktiga beslut fattas om Europas framtid.

Klichéerna om hur viktigt det är att rösta i ett kommande val brukar hagla så här dags i en valrörelses slutskede. Inte sällan hör man ordet ”ödesval” med en antydan om att mycket mer skulle stå på spel just denna gång än tidigare. Man brukar höra det inför nästan varenda val, märkligt nog.

Med risk för att falla in i kören av klichépoeter så jo, valet nu på söndag är mycket viktigt. Inte just för att någon specifik valfråga står på spel utan för att det handlar om hur stora de olika partigrupperna i parlamentet kommer att bli, vilket kommer påverka i vilken inriktning EU-samarbetet kommer drivas. Ju större grupp, desto mer makt.

Men för att sammanfatta det kort; det är skarpt läge. Blåbruna krafter inom EU-parlamentet mobiliserar och vill krossa hela projektet för en återgång till något som enklast kan beskrivas som nationalistisk isolation och fragmentering. Men inte bara det, man vill ta strid mot flera liberala framgångar som handlar om varje människas rätt till sin kropp eller att få älska vem man vill. Dessa högerpopulistiska partier, inklusive Sverigedemokraterna, försöker ingjuta oproportionerligt stor oro kring invandring och globalisering och hämtar sin kraft från de som anser sig förfördelade och som gärna ser enkla lösningar på komplexa problem. Denna giftiga häxbrygd till politik har vi sett tillräckligt under 1900-talet, i vad som skulle bli några av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia.

De högernationalistiska partierna, några med anmärkningsvärda kopplingar till Kreml, måste stoppas från ytterligare landvinningar på söndag. De saknar relevanta svar på vår tids utmaningar. Just därför är det så viktigt att var och en av oss - genom valsedeln – utnyttjar möjligheten att påverka EU:s framtid. Varje röst räknas.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.