Ett fotografi kan föreviga ett ögonblick. Men det betyder inte att fotot varar för alltid.
– Allt bryts ju ner, det enda vi kan göra är att bromsa ner processen, säger Kristine Novika Svensson, konservator på Värmlandsarkiv.
På frågan vilket som är det vanligaste misstaget när det gäller att förvara sina fotografier är svaret givet. De kära gamla fotoalbumen. Vissa är dock värre än andra.
– Fotoalbum från 80-talet, som har en genomskinlig plastfilm med lite klister på, som man la över bilderna, de är döden för fotona. Allt som är självhäftande, till exempel tejp, brukar lossna efter 40 år. Då är äldre fotoalbum bättre, säger Kristine Novika Svensson.
Även om foton är till för att tittas på kan man ta hand om dem på bättre sätt för att de ska kunna överleva i flera generationer.
– Det bästa är att förvara dem i syrefria kuvert. Det är inte så användarvänligt men för livslängden på fotografierna är det bäst.
När man ska handskas med fotona är det också viktigt att bara hålla dem i kanterna eftersom fingeravtrycken kan påverka fotots livslängd.
Rätt luftfuktighet
En annan viktig faktor är klimatet som bilderna förvaras i. Fotografier trivs bäst i klimat där temperaturen är 18 grader.
– Färgfotografier som inte är framkallade med laser kan förlora sina färger när det är för varmt eftersom den kemiska reaktionen fortsätter.
I rummet ska dessutom den relativa luftfuktigheten vara ungefär 35 procent, mycket lägre än vad vi har i våra bostäder.
– När det blir för fuktigt så blir det bubblor i dem. Men när det är för torrt är det nästan värre, då spricker bilderna. Det ska vara lagom.
Om du någon gång har flyttat ett äldre foto från ett klimat till ett annat så kan det reagera ganska snabbt, till exempel kan fotot böja sig.
– Inom konserveringen så kallas det att stressa materialet. Det vill man inte göra.
Har man släktklenoder, foton man är riktigt rädd om, så ska man inte rama in dem och hänga dem på väggen. I alla fall inte originalen.
– Det är bättre att ta en kopia eftersom allt ljus bleker fotografierna.
Torka inte plåtarna
Har man glasplåtar är det andra saker att ta hänsyn till. Bland annat ska de inte ha någon tyngd på sig, eftersom de riskerar att spricka då.
– Och har de blivit dammig ska man absolut inte torka av dem själv. Då kanske man torkar bort allt. Låt specialisten rengöra dem.
De senaste decennierna har utvecklingen vad gäller hållbarheten på fotografierna tagit ett kliv framåt. Foton utskrivna med laser håller bättre än tidigare färgtekniker.
– En av de stabilaste fotoutskrifterna är laserfotona. De är inte så vattenkänsliga och inte lika känsliga för värme, färgerna bleks inte på samma sätt.
Fotnot: Under senhösten kommer Värmlandsarkiv att hålla två utbildningstillfällen om arkivering.