• idag
  8 aug
  28°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  28°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Livet på värmländska

Krönikor
PUBLICERAD:
Värmland, så mycket mer än Ack Värmland.
Foto: TV4

Fick för en tid sedan fick jag höra av en kvinna som flyttat till Värmland från södra Sverige, att värmlänningar är varma, öppna och familjära. Hon hade haft väldigt lätt att komma in i gemenskapen och att hitta sin plats här. En annan kvinna berättade vid samma tillfälle att hon upplevde att vi är väldigt humoristiska och vänliga typer. Ojdå, är det så vi är här, tänkte jag. Ta mig tusan, det är ju inte utan att man blir lite stolt.

Värmland, vad är det för bra med det? I filmer, serier och i media porträtteras värmlänningen ganska ofta som bonnig, dumglad, komisk och har vi tur med en liten gnutta Finnskogsdjup. Ett tag gick det så långt att jag nästan började tro på att vi är sådär som i tv-serien Ack Värmland. Inte lika smarta som övriga Sverige, inte lika intellektuella och vad har vi ens att erbjuda här? Ofta har jag fått höra mer negativa saker utifrån, typ att allt man säger låter som ett skämt eller en fråga, att alla är släkt med varandra och att man inte har någon stil.

En annan person jag träffade i jobbet, som också flyttat hit fast från Stockholm, hade gjort iakttagelsen att värmlänningar är ett av de mest patriotiska länen i Sverige. Folket är stolta över att vara värmlänningar, pratar ofta om det och är snabba med att berätta om vi gjort något bra.

Något som slog mig efter att jag på kort tid hade fått höra allt det här positiva om Värmland och dess invånare, var att jag själv fick den uppfattningen om Sunneborna när jag en sommar jobbade som reporter där uppe. Jag minns att jag var förbluffad över hur villiga människor var att hjälpa mig, hur självklart det var att bli inbjuden till någons kök och hur enkelt jag fick kontakt med vem jag än skulle prata med. Och framför allt, ALLA var så trevliga. Jag åkte runt och fotograferade rallyfolk, pratade med kommunanställda, hängde med idrottare, fikade med nyblivna föräldrar, lekte med barn på simläger och drack Coca cola med en känd författare. Här tog man emot mig med glädje och nyfikenhet.

Är det så vi är här? Jag vet ju att varje värmlänning gillar en bra historia, det är som att berättandet finns i vårt blod. Vi är kanske gladlynta och lever efter devisen att “allt årnör sä”. Självklart har vi också mörkare sidor, sämre egenskaper och dåliga sätt. Jag ser ofta ett svårmod, en sorgsenhet och ett mörker bland oss. Kanske är vi också lite missunnsamma och avundsjuka lite till mans. Men ibland måste man få sola sig i glansen när man får beröm. Jag vill att alla värmlänningar ska ta åt sig för något gör vi ju rätt. Vi råkar vara bra att på att välkomna människor och det ska vi vara stolta över. Det visar på mod och öppenhet och en god vilja att alltid göra det bästa för andra. Vi säger helt enkelt: välkommen in i värmen.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.