Hoppa till huvudinnehållet

Så undviker du strul vid flytten

Publicerad:
Gör också städningen i god tid om du har möjlighet, oavsett om du städar själv eller anlitar ett företag, så du eller företaget hinner städa om det som eventuellt inte blir godkänt, skriver Elisabeth Eklo.
Gör också städningen i god tid om du har möjlighet, oavsett om du städar själv eller anlitar ett företag, så du eller företaget hinner städa om det som eventuellt inte blir godkänt, skriver Elisabeth Eklo. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att flytta är oftast förknippat med glädje. Du har kanske äntligen fått din första lägenhet och flyttar glädjestrålande in med dina vanligtvis ganska få ägodelar. Eller så har du efter långt letande hittat det perfekta huset och kan lämna en trång lägenhet och slipper bli störd eller ta hänsyn till grannar. Ibland kan det bli en sur start om det boende du flyttar till inte är städat som du väntat dig. Det finns skräp kvar som säljaren inte rensat bort, eller ännu värre – du får en räkning från din hyresvärd för otillräcklig städning i den lägenhet du flyttat från eller för skador värden anser att du orsakat i lägenheten. Finns det något du kan göra för att flytten inte ska förknippas med irritationskänslor eller en saftig faktura?

Om du fått ett nytt hyreskontrakt, be att få en kopia av den besiktning som gjordes när tidigare hyresgäst flyttade ut. Gå igenom lägenheten noga innan du flyttar in. Finns det skador som inte är upptagna i protokollet, se till att få dem dokumenterade i protokollet från din inflyttning. Ta gärna kort på skadorna om det till exempel finns ett hål i en matta, fläckar på tapeten eller en spricka i tvättstället. Då kan du visa att skadan fanns redan när du flyttade in och slipper förhoppningsvis en diskussion med din hyresvärd vid utflytt.

Detta gäller förstås också om du hyr en lägenhet, bostadsrätt eller hus i andra hand. Se till att de skador som kan finnas noteras i hyreskontraktet eller ett besiktningsprotokoll. Tänk också på att du inte är skyldig att betala för normalt slitage. Skulle du få en faktura för sådant som orsakas av normalt brukande kan du bestrida kravet. Det är hyresvärden som skall visa att du är skadeståndsskyldig.

Var också nog med att städa väl när du flyttar ut. Hyresvärdarna har ofta listor på vad du särskilt behöver tänka på så du inte missar något. Vi har olika referensramar för vad som är tillräckligt städat, men när du skall lämna en lägenhet handlar det om en grundlig rengöring av avlopp, fläkt, spis, fönster med mera.

Gör också städningen i god tid om du har möjlighet, oavsett om du städar själv eller anlitar ett företag, så du eller företaget hinner städa om det som eventuellt inte blir godkänt. Vid köp av en bostadsrätt eller hus förutsätter köparen också att du städat väl och röjt undan på tomt, förråd och eventuella uthus när du lämnar ifrån dig nycklarna, om inget annat överenskommits.

För att undvika en tvist om ersättning för städning med mera kan det vara en god idé att träffas innan köpebrevet skrivs och nycklarna överlämnas och stämma av att du och köparen har samma syn på vad som skall vara städat och hur. Detsamma gäller förstås också om du köper ett hus. Försök boka in ett möte med säljaren och gå gemensamt igenom huset innan tillträdet så ni är överens om skicket.

Artikeltaggar

KonsumentKrönikor