Hoppa till huvudinnehållet

"Brandrisken är så hög den kan bli"

Publicerad:
Det är snustorrt i skog och mark just nu. Under natten till torsdagen inträffade två skogsbränder på Hammarö. Arkivbild.
Det är snustorrt i skog och mark just nu. Under natten till torsdagen inträffade två skogsbränder på Hammarö. Arkivbild. Foto: Anders Hanson

Det torra och varma vårvädret har gjort att risken för både gräs- och skogsbränder är skyhög. Under natten till torsdagen inträffade två bränder utomhus på Hammarö. Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att inte elda utomhus.

– Brandrisken är så hög som den kan bli. Vi har haft ganska många händelser nu och vi ser att där elden verkligen får fäste kan det lätt dra iväg i och med att blåsten ligger på, säger Björn Johansson, brandingenjör på räddningstjänsten.

I går gick räddningstjänsten ut i sociala medier och uppmanade allmänheten att inte elda utomhus. Att det är risk för både gräsbränder och skogsbränder samtidigt är ganska ovanligt.

– Vi har varit med om det här några gånger tidigare. Förra året var det likadant. Det är klart att det ger ju en annan dimension på gräsbranden. Oftast kan man ju vara lite lugn med gräsbränder, det brukar lösa sig av sig själv. Men när den kan sprida sig vidare in i skogen och även få fäste där så blir det definitivt ett annat läge.

Under natten till torsdagen inträffade två mindre skogsbränder på Hammarö, en vid Hästviken som spridit sig ett 50-tal meter in i skogen och en vid Kilenegården. Räddningstjänsten misstänker att bränder kan vara anlagda.

– Det går inte att utesluta det i alla fall. Det är en väldigt märklig tidpunkt för bränderna också - mitt i natten, säger Björn Johansson till NWT på torsdagsmorgonen.

När KT talade med honom på onsdagen var dock inget eldningsförbud aktuellt och om det faktiskt kommer att bli några brasor på valborgsmässoafton är för tidigt att säga än så länge. Man avvaktar regnvädret som väntas komma i helgen, om det blir förbud under valborg eller ej.

– Man vill ju inte ha ett eldningsförbud samtidigt som det regnar. Det blir svårt med pedagogiken för folk då, säger Björn Johansson.

Tydligare regler

Eldningsförbudet beslutas av Länsstyrelsen i Värmland i samråd med kommunerna. Efter förra sommarens bränder där man utfärdade eldningsförbud på olika sätt runt om i landet, vilket ledde till viss förvirring om vad som faktiskt gällde, har man sett ett behov av ett mer likriktat system.

– När man lägger ett eldningsförbud så gör man en föreskrift och förbjuder människor att göra saker. MSB tyckte att man förra året gick lite för lång i vilka restriktioner man satte. Därför har man kommit ut med nya riktlinjer, säger Fredrik Walter Bivall, brandingenjör på länsstyrelsen och fortsätter:

– För Värmlands del kommer det inte att skilja sig så mycket för hur vi har hanterat förbudet tidigare. Skillnaden är att det kommer att finnas en lägre nivå och en högre nivå av eldningsförbud.

Artikeltaggar

Björn JohanssonHammaröLänsstyrelsenNäsvikenNyheterRäddningstjänstenSkogsbränder

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.