• idag
  29 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ryssland vill oss inte väl

Ledare
PUBLICERAD:
Kreml utnyttjar friheten på nätet utomlands men stramar åt i Ryssland, skriver Per Scheutz.
Foto: Leif R Jansson / TT
President Putin är enväldig härskare i Ryssland. Putins strategi är att söndra och härska. Det kalla kriget har nu flyttat till Östersjön, varnar Rysslandsexperten Sture Fredheim.

Det går inte att få bättre relationer med Ryssland förrän västländerna inser att Putinregimen är i ständig konfrontation med väst hävdar den brittiske Rysslandsexperten Keir Giles. Nyligen redovisade SÄPO sin årsrapport. I den tar man upp sju hot mot Sverige. Ett är att Ryssland fortsatt att använda militära och icke militära maktmedel. I Rysslands informationskrig ingår cyberkrigföring med stulna mejl, förfalskningar, kampanjer på sociala medier och propaganda. Målet är att så split och splittring som under Brexit-kampanjen, presidentvalet i USA och valen i Tyskland och Frankrike.

I SÄPO:s årsrapport säger man att Ryssland vet att Sverige är sårbart och har kartlagt information som gör att de i ett skede – då de så bedömer lämpligt – kan påverka kritisk infrastruktur i Sverige säger SÄPO-chefen Klas Friberg. Han nämner kommunikationer, digital trafik och kraftförsörjningen. Det pågår liksom tidigare ryska krigsförberedelser mot Sverige och att hotet breddats.

Ryssland har en ökad förmåga att aktivt och dolt påverka. Påverkansoperationer, strategiska uppköp av mark i närheten av till exempel militära objekt och elektroniska angrepp är några av de metoder som används, säger Klas Friberg. Den tekniska utvecklingen har gjort att de elektroniska angreppen ökar mot samhällsviktig infrastruktur. Samtidigt bedrivs traditionellt spionage, där man värvar personer och agenter i Sverige. Metoderna blir allt grövre. Kreml utnyttjar friheten på nätet utomlands men stramar åt i Ryssland. Det senaste är ambitionen att utveckla ett ryskt internet med möjlighet att kontrollera vad som förmedlas där.

À propos fake news kan vi konstatera att Aftonbladets kulturredaktion excellerar i att förmedla och kolportera illasinnade rykten och allmänt obekräftade uppgifter. Det är därför ingen överraskning att Aftonbladet nyligen fälldes för oseriös journalistik av Pressens opinionsnämnd. Vill tidningens kulturredaktion verkligen uppfattas som ”nyttiga idioter” för främmande krafter? Åsa Linderborg, chef för Aftonbladets kulturredaktion, krattar manegen för Putins och Kremls lanserade lögnkampanjer bland annat genom sina ogrundade angrepp på Rysslandsforskaren Martin Kragh på Utrikespolitiska institutet. Åsa Linderborg bör nu för att bli tydlig sätta på sig sin mössa med den röda stjärnan i. Då vet vi vad Aftonbladets kulturredaktion vill förmedla till sina läsare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.