Kåseri: Dracula på äldre dar

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Tolver

När den namnkunnigaste av alla vampyrer, greve Dracula av Transsylvanien, blivit gammal kom han på obestånd i sin ruggiga gamla borg. Hälsan sviktade. Det gick därhän att till sist kunde han inte längre dra försorg om sig. Plågad av krämpor och med ett alltför länge uppskjutet polisingripande hängande över sig sammankallade greven sin släkt för rådslag. Man fann att drastiska åtgärder var av nöden. Med insamlade mutor avvärjde hans onkel det planerade polistillslaget. En kusin till Dracula oskadliggjorde ortens åklagare, och borgens servicepersonal jagades på porten.

Sedan kringbyltade man Dracula med pälsverk och fotsack och körde honom i hästdroska till staden Novrodsi, där han skrevs in på ett ålderdomshem för klienter med särskilda behov.

Knappt kommen innanför dörren blev greven vänligt men utan krus omhändertagen av en flock biträden. Han avkläddes sin slitna och nerblodade gamla frack jämte underkläder och bråckband. Varpå han skrubbades uppifrån och ner med grönsåpa. Han östes sedan med lut. Skägget avklipptes oaktat protesterna. Slutligen påsattes greven nya rena kläder.

Att Dracula morrade en hel del åt alla dessa bestyr och gjorde hotfulla miner åt höger och vänster var det ingen som fäste sig vid. Husföreståndarinnan fröken Rabiathe hängde en nyckel av gjutjärn kring hans hals och sa.

– Greven får rum nr tolv, våning två. Och observera att vi förväntar oss ett städat uppförande i fortsättningen. Kort sagt inga nattliga utflykter av det slag som skadat grevens anseende tidigare i livet. Besök på rummet efter klockan nio ser vi inte med blida ögon. Men försök nu vila sej lite. Kvällsgröten serveras klockan sex. Välkommen till hemmet skulle jag väl också säja…

Några dagar senare verkställdes läkarundersökning, och Dracula frågade under svår ängslan.

– Nå doktorn, hur mår jag?

– Greven lider inte av blodbrist, svarade doktorn diplomatiskt.

Klockan åtta nästa dag väcktes Dracula av en rödkindad gestalt i frasande vita kläder och en käck liten stärkt mössa. Han bleknade… Var detta en ängel?!

– God morgon greven, kvittrade ’ängeln’. Han har haft en ostörd sömn får jag hoppas, jag heter syster Drogovan och är tandhygienist och dietist här på hemmet, nu vill jag få titta lite på tandabissarna om det går för sej, varsågod och sitt opp… gapa duktigt... men uschanemej så vi ser ut i munnen, djupa tandköttsfickor, jo den här tandlossningen var praktfull ska jag säja!

Fortfarande under intryck av vanföreställningen att han kunde sätta sig i respekt i sin nya omgivning tillgrep Dracula ett av sina gamla paradnummer: en serie mäktiga ögonrullningar med ögonkloten halvvägs utanför sina hålor, samtidigt som han förvred munnen till en bestialisk grimas och väste som en dinosaurie. Med denna uppvisning hade greven brukat sätta skräck i sina offer på den tid då han var så att säja på bettet. Men syster Drogovan betraktade honom med något av en moders bekymrade deltagande och sa.

– Han har bestämt en släng av konjunktivit, jag ser ett blodutflöde i bindhinnans kapillärer, ögonen skaver och svider, inte sant, men jag ska tala med doktor Grobian så att greven får en flaska ögondroppar, nu gapar vi stort igen!

Stukad i sin självbild blottade Dracula ruinen av sin en gång så beryktade tanduppsättning. Syster Drogovan anslog en professionell ton.

– Vänster huggtand saknas, den andra har multipla kariesangrepp, vi får nog sätta in nytt hela vägen, jag ser ingen annan råd, men jag tar och skriver en remiss till tandläkare Molarius. Greven har nog slarvat en hel del med sin munhygien, om vi ska tala klarspråk, sen är det ju alltid en fråga om att vi äter rätt sammansatt kost. All den här ensidiga vampyrkosten genom åren har inget stöd i vetenskapen...

Dracula satt där och sneglade under lugg på den pratsamma syster Drogovans hals. Strax under huden avtecknade sig en den läckraste artär han sett på länge. Syster Drogovan hötte med pekfingret.

– Fy, fy, fy greven, håll nu vackert styr på impulserna!

– Så man kan inte tänka sej åtminstone några skivor blodpudding ibland?

– Tyvärr inte. Men desto mer grönsaker och frukt, greven, och fullkornsbröd som sätter fart på lilla magen.

Så satte tandläkare Molarius in ett nytt tandgarnityr på Dracula. Och kan man tänka sej, med lämpor och ett och annat litet flörtigt nyp i kinden fick vårdänglarna sin nye klient att vänja sig vid en strikt vegetariska föda.

Med tiden bidrog sundare livsföring och god omsorg till att greven utvecklade nya och oväntade sidor. Ja, det gick därhän att senior Dracula fick namn om sej som den beskedligaste inhysingen på hela ålderdomshemmet. Inte nog med det. Greven greps av samvetsnöd och grubblade över hur han skulle kunna gottgöra illgärningarna i sitt tidigare liv.

En dag sökte han upp doktor Grobian och framställde ett häpnadsväckande förslag. Nu följde sammanträden med de medicinska myndigheterna i Transsylvanien. Tiden gick och ledamöterna fårades i förtid bland sina utredningar. En gick i protest, en annan i pension och några i graven. Men i slutänden togs ändå beslut om att bevilja doktor Grobian tillstånd att påbörja en tids noga kontrollerad försöksverksamhet.

Försöken slog väl ut, och så kom det sig att greve Dracula blev den transsylvanska sjukvårdens förste blodgivare.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.