Snarkstenen var jättarnas hämnd

Nyheter
PUBLICERAD:
Snarkstenen är ett flyttblock som mäter åtta gånger fyra meter och är 3,5 meter hög. Den är belägen på Ö.Tyes mark norr om Gråberg. Bilden är tagen 1971. Enligt sägnen bodde det några jättar på Rävön. De trivdes och allt var frid och fröjd tills en dag då de blev mycket förgrymmade. Just som de somnat och börjat snarka drog Hammarökyrkans kyrkklockor i gång för att kalla började kalla till gudstjänst. Jättarna fick ont i öronen och blev jätteilskna. "Detta kan inte få fortsätta" sa de till varandra, tog upp en jättestor sten och slungade iväg den mot kyrkan för att en gång för alla få slut på dånet från kyrkklockorna. Stenen missade kyrkan och när jättarna insåg att de misslyckats blev de så arga att de sprack i tusen bitar.
Foto: Hammarö hembygdsförening

Vill du läsa mer?

Du behöver en prenumeration för att läsa artikeln. En digital prenumeration, kt.se inklusive e-tidningen, kostar bara 43 kronor per månad.

Vill du läsa Karlstads-Tidningen även som papperstidning?

Välj komplettpaketet

Så här jobbar Karlstads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.