Hoppa till huvudinnehållet

Dimmiga foton på Naturum

Publicerad:
 • Lommar av Lars Jansson i Fotoklubben Oktav i Hällefors
  Lommar av Lars Jansson i Fotoklubben Oktav i Hällefors Foto: Lars Jansson
 • Kyrka i dimma av Martiin Jansson i Kristinehamns fotoklubb
  Kyrka i dimma av Martiin Jansson i Kristinehamns fotoklubb Foto: Martiin Andersson
 • Bara vi av Per Anders Norell i Karlskoga Fotoklubb
  Bara vi av Per Anders Norell i Karlskoga Fotoklubb Foto: Per Anders Norell
 • Måsblick av Björn Lindberg
  Måsblick av Björn Lindberg Foto: Björn Lindberg
 • Bernt Magnusson är ordförande för föreningen Värmlands Fotoklubbar
  Bernt Magnusson är ordförande för föreningen Värmlands Fotoklubbar Foto: Privat

Svartvitt eller färg, natur eller porträtt, proffskamera eller mobilfoto. Nu har Värmlands bästa foton utsetts.

– Det är makalöst fantastiska bilder. Det är bara att konstatera att det finns jätteduktiga fotografer i Värmland, säger Bernt Magnusson, ordförande för föreningen Värmlands Fotoklubbar.

Tävlingen Värmlandsfoto har flera decennier på nacken och samlar fotoamatörer i tiotalet klubbar runt om i länet. Årets tema är dimma, vilket tolkats på olika sätt av fotograferna.

– Man får tolka det som man vill, men sedan sätter juryn sin egen tolkning på det. Man kan få väldigt olika bud från olika jurygrupper.

Totalt tävlas det i åtta olika klasser och det är en jury utsedd för varje klass, oftast bestående av medlemmar från någon annan fotoklubb någonstans i landet. Över 750 bilder har lämnats in för bedömning.

– Även om det har varit lite jobb för varje jury så har det funkat jättebra att utse vinnarna. Det utses guld, silver och brons i varje klass.

Från och med söndag visas vinnarna och ett urval av alla inskickade bidrag på Naturum. Där kommer de att hänga fram till sommaren för allmänheten att beskåda.

Finns det något motiv som är väldigt återkommande?

– Det blir mycket natur och även om det finns en egen naturklass så smyger det med naturbilder i de andra klasserna, det är ju inte ovanligt.

Och för den som är sugen att själv vara med behöver startsträckan inte vara särskilt lång. Du måste inte ens ha en avancerad systemkamera för att vara med, eftersom det finns en klass för foton tagna med en mobilkamera.

– Det började vi med för några år sedan, för att kunna locka lite yngre förmågor. Men i många fall så ser man faktiskt inte skillnad på mobilbilder och en proffskamerabild, säger Bernt Magnusson.

Artikeltaggar

FotograferingNöje/KulturVärmlands Förenade Fotoklubbar

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.