Hoppa till huvudinnehållet

Emil Jensen tar galenskaperna till Scala

Publicerad:

Poeten och artisten Emil Jensen rivstartade året och tog sin färska föreställning "En gemensam galning" på en stor turné genom landet. Karlstad och Scalateatern har fått äran att husera turnéavslutningen.

– Vi kommer bjuda Karlstad på något extra, säger han.

Emil vänder ofta och gärna ut och in på sig själv. Hans lyrik såväl som musik har hyllats och prisats i flera omgångar.

Bland annat då han 2011 mottog Gustaf Fröding-priset för sin lyrik och senast 2017 Evert Taube-priset för sitt låtskrivande.

– Efter Fröding-priset har mitt band till Värmland och Karlstad stärkts ytterligare. Vid min förra turné, 2017, hade jag premiären i Karlstad och den här gången blir det turnéavslutningen. Karlstad får alltid en liten special treat.

Emil Jensén gör föreställningen "En gemensam galning" på Scalateatern under lördagen.
Emil Jensén gör föreställningen "En gemensam galning" på Scalateatern under lördagen. Foto: Hanna Franzén/TT

Med blandningen av personliga berättelser och samhällssatir vill han inspirera sin publik utan att kompromissa med viktiga samtalsämnen.

– Jag har tänkt mycket på det gamla uttrycket "en ensam galning", det känns som ett sätt att hålla ensamhet och galenskap på behörigt avstånd.

"En gemensam galning" vill framhäva sprickorna i det gamla uttrycket.

– Jag tror verkligen att all galenskap i världen är gemensam. Dels dagens stora frågor som hur vi är mot varandra samt klimat och hållbarhetsfrågor men också i de mindre privata sammanhangen. Vi har mer gemensamt än vad vi tror när det kommer till galenskaper.

"Gamla godingar"

Mycket av musiken på lördag är nytt material från den nya skivan men man kan också vänta sig ett urval ur den äldre låtskatten.

– Vissa låtar är alltid aktuella så självklart kommer jag köra några av de gamla godingarna.

Kommunikationen med publiken har blivit allt viktigare för Emil och han låter gärna mellansnacket ta mycket utrymme under sina föreställningar.

– Jag gillar att utforska oplöjda fåror och skapa helt nya genrer. Jag har märkt att det till exempel går att göra ståuppkomik mellan två melankoliska låtar och att blanda personliga berättelser med samhällssatir.

"Vi har mer gemensamt än vad vi tror när det kommer till galenskaper", säger Emil Jensén
"Vi har mer gemensamt än vad vi tror när det kommer till galenskaper", säger Emil Jensén Foto: MARC FEMENIA / TT

Föreställningarna har tidigare beskrivits som "sommarprat live", en beskrivning Emil gärna skriver under på.

– Det är en väldigt bra beskrivning, jag har alltid rört mig i det formatet, så det har känts naturligt när jag senaste åren gjort alla mina sommarprat och vinterprat i radio.

Apropå utforskandet av mellansnackets möjligheter, i föreställningen presenteras en overhead-apparat fån 80-talet. Med den tar Emil publiken på ett föredrag i mellanstadie-anda.

– Jag tror alla har något traumatiskt minne av föredrag från skolgången och jag ser fram emot en gemensam KBT-session på mysiga Scalateatern. Jag hoppas att folk kommer lämna föreställningen upprymda, sista skrattet är alltid på mig.

Artikeltaggar

Emil JensenEvert TaubeGustaf FrödingKarlstadNöje/KulturScalateatern

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.