Hoppa till huvudinnehållet

EU-samarbetet under attack

Publicerad:
Brittiska premiärministern Theresa May har inte fått igenom sina utträdesavtal i parlamentets omröstningar. Brexit kan bli en stor röra för landet.
Brittiska premiärministern Theresa May har inte fått igenom sina utträdesavtal i parlamentets omröstningar. Brexit kan bli en stor röra för landet. Foto: Mark Duffy

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Efter två år av förhandlingar mellan London och Bryssel är det fortfarande oklart hur Storbritannien ska hantera sitt planerade utträde ur den Europeiska Unionen.

Just nu ser det ut som att landet lämnar unionen den 12 april – och det utan något utträdesavtal. Britterna är därför förberedda på att den närmsta tiden kan bli bökig. Det kan bli matbrist, demonstrationer och allmän social oro, säger somliga. Några hoppas förstås på att det aldrig blir något utträde alls. Oavsett utfallet så har debaclet redan skadat Storbritanniens ekonomi.

Samtidigt rycker Europaparlamentsvalet allt närmare för oss i Sverige. Den 26 maj är det dags att gå till valurnorna för att bestämma vilka kandidater som ska representera oss i Bryssel. Man skulle kunna tro att ett folk som har rykte om sig att vara så EU-skeptiskt som svenskarna gärna skulle följa britternas exempel och satsa på en Swexit, men det tycks snarare vara tvärtom. Svenskarna är inte längre lika missnöjda som förr – stödet för EU har ökat, och det rejält. Drygt 68 procent av svenskarna tycker att det är bra att Sverige är med i EU. Detta enligt en opinionsmätning som Europaparlamentet genomförde i samtliga EU-länder förra året. Nog är det en anmärkningsvärd resa som vi har gjort från att vara ytterst EU-fientliga på 1990-talet när många trodde att landet aldrig mer skulle bli sig likt? Och det blev det i och för sig inte heller. Sverige blev bättre.

Men nästa steg bör väl rimligen vara att Sverige tar alltmer plats i det europeiska samarbetet? Dels därför att det behövs tydliga och starkare röster som står upp för ett Europa där man ska kunna jobba, bo och studera var man vill. Dels för att de behövs tydliga röster som kan bejaka att EU driver på för mänskliga rättigheter runt om i unionen där dessa rättigheter riskerar att åsidosättas. Detta om något vore Sveriges särskilda plats i den Europeiska Unionens samtidshistoria. Men om man lägger det ideologiska lite åt sidan och börjar räkna kronor och ören, så finns det även här starka skäl för att sätta sig in lite extra i de politiska partiernas EU-program inför valet nästa månad. Ett starkt EU är helt avgörande för vår handel och vår export.

Europaparlamentsvalet den 26 maj har aldrig varit viktigare. Högerkantspartier runt om i unionen vädrar morgonluft efter Brexit och plockar gärna billiga politiska poänger på bland annat flyktingkrisen som varit en svår nöt att knäcka för medlemsländerna. Dessa unkna partier, dit Sverigedemokraterna också räknas, vill förstöra den Europeiska Unionen inifrån. De föraktar den liberala demokratin och allas rätt att äga friheten att forma sitt liv som man själv vill. Dessa ytterkantspartier skyr frihandel och har blickar gärna drömskt mot Rysslands starke man i Kreml som något slags föredöme för politiskt ledarskap. Trots att de sinsemellan har sina olikheter är målet detsamma; EU ska avskaffas.

Dessa subversiva, undergrävande krafter måste marginaliseras av oss som vill något annat, något större. Därför är det viktigt att man röstar i Europaparlamentsvalet den 26 maj. För Europasamarbetet är, trots sina brister, den bästa plattformen vi har för ekonomisk utveckling och internationellt samarbete på en kontinent som redan startat två världskrig.

Artikeltaggar

BrexitEUEuropaparlamentetLedareStorbritannienSverige