Hoppa till huvudinnehållet

Glöm aldrig Pela och Fadime

Publicerad:
Varje år uppmärksammas hedersmorden på Pela Atroshi och Fadime Sahindal. Här talar Nyamko Sabuni (L) på minnesdagen för Pela Atroshi år 2008.
Varje år uppmärksammas hedersmorden på Pela Atroshi och Fadime Sahindal. Här talar Nyamko Sabuni (L) på minnesdagen för Pela Atroshi år 2008. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hederskultur hör inte hemma i ett modernt samhälle. Vad är då hederskultur? I familjer som lever utifrån en hederskontext kan såväl pojkar som män som flickor och kvinnor aktivt utöva kontroll, våld och förtryck.

Pojkar och män kan utöva våld och förtryck för att kontrollera flickornas och kvinnornas beteende för att på så sätt skydda familjens heder. Flickor och kvinnor kan utöva våld och förtryck för att det är de som ses som ytterst ansvariga för flickornas uppfostran. Också släktingar utanför den närmaste familjen kan vara förövare. Likaså kan föräldrar och släktingar utsätta pojk- och flickvänner för våld på grund av att relationen inte är accepterad.

Den rödgröna regeringen har nu äntligen vaknat till liv för att kunna göra något åt hedersproblematiken. En uppgörelse har nu träffats mellan regeringen och stödpartierna Liberalerna och Centerpartiet om krafttag mot hedersförtryck. Det är inte en dag för tidigt.

Upp till var femte niondeklassare i Malmö lever exempelvis under hedersförtryck, visar en omfattande kartläggning som kommunen gjort. Hedersförtrycket är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna menar den ansvariga ministern miljöpartisten Åsa Lindhagen. ”Det handlar om att vara glasklara med att vi inte accepterar förtrycket.”

I en rapport från Liberalerna i juni 2018 lämnar partiet viktiga förslag till åtgärder för att både förebygga och hantera hedersförtryck. Ett förslag är att ge socialtjänsten starkare redskap mot frihetsbegränsningar kopplat till hederstänkande. Socialtjänsten behöver ha större möjligheter till så kallat mellantvång, alltså obligatoriska åtgärder på hemmaplan. Ett annat förslag är totalförbud mot barnäktenskap och skärpta straff för detta.

Det brådskar med en lagändring så att inget barn under 18 år ska kunna betraktas som gift. I Karlstad hölls under 2018 en heldagsutbildning kring hur socialtjänsten och skolan kan samverka vid upptäckt av hedersrelaterat våld och förtryck. Vid utbildningen deltog drygt 200 personer från de båda förvaltningarna.

Mot skammens kultur gäller bara nolltolerans.

En som för tio år sedan var tidigt ute med synpunkter och förslag om hederskultur var dåvarande integrationsministern liberalen Nyamko Sabuni. På den tiden ansågs hon tyvärr som alltför radikal med sina förslag. I juni ska Liberalerna utse ny partiledare efter Jan Björklund. Förhoppningsvis blir det då Nyamko Sabuni. Hon är tydlig, modig och en gedigen liberal. Hon kommer att ha mycket goda förutsättningar att både hela och ena vårt idag sargade parti. Med ett annat val riskerar vårt kära parti att långsamt försvinna in i tapeten.

Artikeltaggar

JämställdhetLedareLiberalernaNyamko Sabuni