Hoppa till huvudinnehållet

Gratis kan bli till dyra avtal

Publicerad:
Bakom lockpriserna för billiga mobiler kan dyra abonnemang dölja sig.
Bakom lockpriserna för billiga mobiler kan dyra abonnemang dölja sig. Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Dyker det upp annonser på billiga provpaket eller varor? Har du vunnit ett presentkort utan att du köpt någon lott? Kanske säljs en mobil för endast 19 kr? Ett erbjudande kan se billigt och bra ut men bli dyrt om du inte ser upp. Plötsligt har du hamnat i abonnemangsfällan.

Tyvärr är det många som fastnar i abonnemang efter att ha svarat på en annons på internet. Företagen annonserar billiga varor eller provpaket, ofta hälsoprodukter, bantningsmedel och liknande. En annan variant är annonser där det verkar som man vunnit presentkort på Coop, Ica, Ikea med mera. Men när kunden beställt sitt provpaket eller presentkort har denne hamnat i ett abonnemang, något kunden inte fick information om vid beställningen och kanske inte upptäcker förrän en större summa pengar dragits från kontot. Kunden trodde att det bara var frakten som skulle betalas för att få provpaketet eller presentkortet.

Får du en faktura utan att du har ingått något abonnemangsavtal ska du kontakta företaget, gärna via mejl. Skriv att du inte har ingått något avtal och bestrid fakturan. Det är företaget som ska bevisa att erbjudandet du fick hörde ihop med ett abonnemangsavtal. Får du krav från ett inkassobolag ska du bestrida kravet dit också. Du är inte skyldig att betala returfrakten för något du inte beställt. Om du har ingått ett avtal kan du troligen använda dig av ångerrätten. Du har rätt att ångra ett köp i fjorton dagar om företaget är registrerat i EU, Norge eller Island. Har företaget inte informerat om ångerrätten vid köpet, eller gett bristfällig information, förlängs ångerfristen med ett år. Du behöver bara betala returfrakten om du ångrar ditt köp.

Ifall du inte kommer överens med företaget och har handlat med kort kan du ibland få hjälp av din bank. Beskriv vad som har hänt för banken och berätta att du försökt lösa problemet med företaget utan resultat. Bifoga din dokumentation i ärendet. Banken kan hjälpa till att stoppa dragningarna av pengar från kontot och ibland kan du få tillbaka pengarna som dragits.

Får du ett erbjudande om bantningspiller med ”synligt resultat inom 72 timmar”, fundera på om det låter för bra för att vara sant. En konsument hakade på ett sånt erbjudande, åt upp en karta med piller, ställde sig på vågen och hade gått upp 1 kg! Irriterad ringer han till kundtjänst och får svaret ”först går du upp, sen går du ner”…

För bra för att vara sant!

Artikeltaggar

KonsumentKrönikorMobiltelefoni