Politiken måste visa vägen i klimatfrågan

Ledare
PUBLICERAD:
Unga runt hela världen följer Greta Thunbergs exempel och strejkar för att politiker ska ta klimatfrågan på allvar.
Foto: Jean-Christophe Bott
Ett fenomen som spritt sig över världen som löpeld. En värld där närmare en och en halv miljon skolbarn demonstrerade för klimatet senast i fredags. En så kallad ”Greta-effekt”.

De demonstrerar varje fredag för att Parisavtalet ska verklighet, att agenda 2030 genomföras, men de demonstrerar framförallt för att påverka makthavarna att det är nu eller aldrig det gäller.

Jag skulle vilja föra tre resonemang kring varför klimatfrågan är svår att hantera och varför fler politiker måste våga vara modiga och ta tuffa beslut. För det första funderar jag över varför det är svårt att inse varför klimatfrågan är en viktig fråga i vår nutid, i vår vardag. Det handlar om ett tidsperspektiv. ”Om jag tar bilen till jobbet idag. Hur påverkar det klimatet?" För stunden påverkar en bilresa klimatet ytterst minimalt, likadant 100 bilresor senare. Det är det som gör klimatfrågan svår att förstå, att effekterna kommer långt senare. Konsekvensen av våra nutida handlingar ger ingen direkteffekt och då är det enklare att förneka att inget sker.

För det andra finns även en lathetsprincip eller som mer korrekt ska benämnas "nyttomaximering”. Där jag som individ resonerar hur jag kan nyttomaximera min vardag. Ett exempel är varför många väljer bilen före bussen. Bilen går snabbare och jag tjänar i tid, samtidigt som jag med största sannolikhet förlorar i pengar och miljönytta. Men jag är beredd att ta denna förlust då jag värderar tiden högre än de andra två faktorerna.

Det sista resonemanget kopplar jag ihop med ett favoritbegrepp ”nudging”, som syftar till att ”det ska vara lätt att göra rätt”. Ja, tänk om möjligheten att enkelt ta tåget dit jag vill hade förenklades – då skulle alternativet med bil förhoppningsvis trilla bort. I dag kan det tyvärr vara svårt att resa ut i exempelvis Europa med tåg. Det finns alldeles för många trösklar som göra att just jag söker mig in på flygresor.se snarare än att söka sig fram till mängder av olika tågbolagshemsidor. Många partier går nu till val med att förenkla just tågtransporterna till och i Europa. Hoppas verkligen att det bli verklighet och inte bara blir plakatpolitik.

Enkelt uttryckt det är inte lätt att som vanlig medborgare förstå sig på klimatfrågans komplexitet när andra parametrar spelar in. Det är därför politiken måste våga visa vägen och ta det tuffa beslutet som för stunden känns jobbigt, men som vi alla tjänar på i det långa loppet. Ska vi exempelvis bygga fler parkeringshus i centrala stan som underlättar för att ta bilen till arbetet eller ska vi locka med enklare kollektiva transporter alternativt cykeln? Ska vi bygga bostäder nära vattnet även om vi vet med säkerhet att fler översvämningar väntar oss? Det är inte bara orimligt, det är också rent ut sagt oansvarigt att inte se till de långsiktiga konsekvenserna.

För att knyta an till inledningen vill jag trycka på att skolungdomarna som strejkar är vår framtid. Politiker måste våga ta tuffa och nödvändiga beslut. Detta även i lägen där det handlar om något vi inte se, något där vår bekvämlighet och tid kan förändras, något som kommer kosta här och nu. Skolbarnen med Greta förstår att något måste ske och det nu. Det är våra allas uppdrag att inte svika dem.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlstads-Tidningens politiska linje.