Hoppa till huvudinnehållet

Torkan har dämpat optimismen

Publicerad:
Sommarens torka har gett sämre lönsamhet inom lantbruken. Men hoppet finns om bättre väder under den kommande våren och sommaren. Arkivbild.
Sommarens torka har gett sämre lönsamhet inom lantbruken. Men hoppet finns om bättre väder under den kommande våren och sommaren. Arkivbild. Foto: Michael Gustafsson

Optimismen bland lantbrukarna i Sverige är inte lika hög som tidigare år. Orsaken är sommarens torka.

Enligt Lantbruksbarometern 2019 är det endast 18 procent av lantbrukarna i Västra Götaland som upplever att de har tillräckligt god lönsamhet för att täcka alla löpande utgifter inklusive lön. Endast 11 procent anser att de har en lönsamhet som räcker för framtida investeringar. Samma siffror som rikssnittet och de är sämre än tidigare år.

 Tomas Engdahl, affärsrådgivare LRF Konsult.
Tomas Engdahl, affärsrådgivare LRF Konsult. Foto: Carla Karlsson

– Den här rapporten är inte lika positiv och det handlar om torkan vi hade i somras som drabbade lantbrukare över hela Sverige. I vår region Västra Götaland har det varit lite bättre än övriga regioner. Men man upplever en ganska dålig lönsamhet, en försämring med tolv procentenheter mot tidigare år, säger Tomas Engdahl, affärsrådgivare LRF Konsult.

“Är tufft”

Torkan har gett sämre skördar vilket har gett lägre volymer av spannmål att sälja och det har även inneburit att många har behövt köpa foder till dyra priser. Något som har drabbat så väl kött- och mjölkproducenter som växtodlare.

– Det är tufft men lantbrukarna ser positivt på framtiden och man tror på en betydligt högre lönsamhet framöver. Men det skulle inte vara bra med ännu en till torr sommar för det skulle drabba lantbrukarna mycket hårdare.

Ökat och minskat

Investeringarna av byggnader har dock ökat under året.

– Det kan vara en investering som redan dragit igång innan torkan men däremot har man varit mer återhållsam i maskininvesteringar. Man har inte vågat och kunnat investera i maskiner på samma sätt på grund av vädret.

Nya möjligheter

Lantbrukarna ser även nya affärsmöjlighet. 11 procent ser en satsning på turism som en ny affärsmöjlighet och 13 procent på förädling av gårdens produkter. Intresset för grön energi och då specifikt solenergi är högt, hela 84 procent.

– Det är kul att se att det satsas på andra affärsmöjligheter.

Har framtidshopp

Sju av tio lantbrukare i hela landet rekommenderar den yngre generationen att bli lantbrukare vilket ses som ett tecken på att man trivs med jobbet och har framtidshopp.

Tips till lantbrukarna är bland annat att ha koll på sin verksamhet, likviditeten och ha löpande dialog med leverantörer och banker men även reflektera över vad man lärt sig efter sommarens torka om det skulle inträffa igen.

Artikeltaggar

LRF KonsultMariestadMiljöSkaraborgSkövde

Så här jobbar KT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.