Det stormar kring vindkraften

Åsikter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Väger vindkraftens fördelar upp dess nackdelar? Detta får avgöras från fall till fall, skriver Johan Chytraeus.
Hur ska Sverige klara klimatomställningen? Och samtidigt tillgodose landets betydande energibehov?

Frågorna är många och ingen sitter med facit. De senaste årens ansökningar om etablering av vindkraftsanläggningar i det värmländska landskapet har dock tvingat flera kommunpolitiker och tjänstemän att sätta sig in i om vindkraftsindustri är rätt väg att gå.

Den allmänna uppfattningen är nog att vindkraft är en miljövänlig och hyfsat okomplicerad energikälla. Verkligheten är ofta mer invecklad än så. Vindkraften producerar bara energi när det blåser och effekten varierar kraftigt med vindstyrkan. När det är vindstilla produceras ingenting alls - men behoven och driftskostnaderna är oförändrade. Att kärnkraften ens delvis skulle kunna fasas ut för ett större inslag av vindkraft är utopiskt – till det är vindkraften alldeles för ineffektiv och kostsam. Men i utbyggnadens spår följer förstörda landskapshorisonter, negativ påverkan på natur- och fågelliv, sjunkande husvärden och förstämda och ledsna närboende.

Flera planerade vindkraftsprojekt i Värmland har därför stött på patrull. I somras beslutade kommunfullmäktige i Torsby med en överväldigande majoritet att det inte blir någon vindkraftsanläggning i Finnskogen. Kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen (S) var glad över att få ärendet ur världen och sade att bygdens näringsidkare nog är lättade över beslutet.

Ett annat exempel gäller Bergvik Skog som förra året drog tillbaka sin ansökan om att bygga en vindkraftsanläggning i Hagfors kommun. Projektet skulle omfatta 60 kraftverk med en höjd om 250 meter och kritiken från de boende lät inte vänta på sig. Denna kritik, i kombination med att området är ett lågflygningsområde för Försvarsmakten, gjorde att företaget skrotade planerna.

Ett ännu oavgjort slag gäller Stömne strax utanför Arvika. Där vill ett privat kraftbolag från Göteborg uppföra 21 stycken kraftverk som med sina 280 meter vardera kommer dominera en betydande del av Glafsfjorden. Detta i en kulturmiljö som klassats högt av Värmlands Museum. Att Stömne naturreservat ligger intill det tilltänkta industriområdet gör frågan förstås än mer prekär. De närboende kämpar nu intensivt med att försöka förklara för lokalpolitikerna vilka kultur- och miljövärden som står på spel. Det är en kamp som jag, som regelbunden besökare i naturreservatet, kommit att sympatisera med.

Målkonflikterna är tydliga - och huvudfrågan kvarstår; väger vindkraftens fördelar upp dess nackdelar? Detta får avgöras från fall till fall. Men i den avvägningen är det viktigt att kommunerna tar till sig den senaste forskningen - även om forskningen inte alltid rimmar så väl med vad som presenteras i vindkraftslobbyns färgglada prospekt. Beslutsunderlaget måste vara balanserat, och det åt båda hållen.

Och så var det ju det här med lokaldemokrati. Är det för mycket begärt att de som bokstavligen ska leva i vindkraftverkens skugga har något att säga till om? Där visade Torsbys kommunfullmäktige vägen när man till sist sa nej till vindkraftsindustri i Finnskogen. Ett mod som inte alla har när vindkraftslobbyn knackar på.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.