Hoppa till huvudinnehållet

Ännu bättre i verkligheten

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vill man komma någon nära bör man träffas på riktigt, skriver Erika Bergqvist.
Foto: Håkon Mosvold Larsen

I min Instagrambiografi står det “ännu bättre i verkligheten” och innan dess stod det “bör ses och upplevas på riktigt”. Det är lite på kul men jag är också seriös i den bemärkelsen att jag tycker du borde träffa mig i verkligheten.

Den bild jag skapar av mig själv på Instagram har jag valt, och jag är öppen, bjuder på mig själv och visar massor av kärlek. Men vill du komma riktigt nära måste du ta dig tid att träffa mig på riktigt. Endast då kan du få hela bilden. Ofta känns det som att folk tror att de känner en just för att de följer allt man gör, drar slutsatser om mig som person. Brukar då påpeka just det faktum att jag valt ut de sidor jag vill visa. Även om jag tycker sociala medier är jättekul och jag aldrig skulle ge upp det så är jag rädd att mista mötet med människor. Alltså det fysiska för det är ju där vi verkligen lever upp.

Jag grundar många av mina beslut på intuition. På hur saker känns och hur jag mår i olika situationer. Känns du bra så är chansen större att jag vill vara med dig. Får en plats mig att må bra så väljer jag den före andra. För mig spelar det ingen roll om någon är extremt smart eller väldigt rik, eller om en plats är inne. Beslut som grundar sig på intuition har blivit allt ovanligare, och kanske är det därför som jag har så svårt för till exempel nätdejting. Min magkänsla är allt i sådana här sammanhang. Min intuition lurar mig dock om jag baserar min känsla på det jag hör och ser av någon i sociala medier. Den här personen känns så bra, kan jag tänka och så fantiserar jag ihop hur det kommer vara när jag träffar någon, för att ofta bli monumentalt besviken. Personen var ju inte alls som jag trodde den skulle vara.

Digitala sätt att kommunicera är häftigt och effektivt på många sätt eftersom vi får kontakt med människor vi aldrig skulle ha kommit i närheten av annars. Men jag tror fortfarande på att inga sociala medier kan mäta sig med att träffas. Skapandet av viktiga relationer sker fortfarande främst genom personliga möten. Ögonkontakt, röstläge och kroppsspråk är ovärderligt. I sociala medier är det svårt att få fram dessa viktiga nyanser när vi kommunicerar. I det fysiska mötet visas känslor öppet för mottagaren att avgöra om de är äkta och om man menar det man säger. Annars kan vi ju bara hoppas liksom.

Personligen så är jag en sådan du måste se och uppleva på riktigt. Jag är en mer mångfacetterad person då, än den jag väljer att visa i media. Jag har ett helt annat djup, och du får en helt annan behållning av mig. Och så är det med antagligen med de allra flesta. Jag kan ju inte vara helt säker dock, eftersom jag inte träffar så många i verkligheten längre.

Artikeltaggar

InstagramKrönikor