Mitt alter-ego Gingerol-Man

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ingefära – en dunderkurerare?
Foto: Janerik Henriksson/TT

Runt omkring mig hör jag hostningar och nysningar. Om jag spetsar öronen ordentligt tycker jag mig kunna urskilja bacillernas hånskratt när de flyger förbi mitt huvud.

Det är ett krigsfält. Jag är beväpnad med ingefärashots och kombucha. Förhoppningsvis kommer mitt härdade immunförsvar hålla Satan och hans lärjungar på avstånd.

Hela min familj har stupat i olika varianter av influensan. Jag är the last man standing. Jag får flashbacks från den där scenen i Unbreakable när huvudkaraktären David Dunn inser att han inte kan bli sjuk.

Jag kommer säkerligen få äta upp den liknelsen; svälja ned den med snor, näsblod och ipren. Men hittills har jag mirakulöst nog klarat mig. Den enda vanan som skiljer mig från mina familjemedlemmar är att jag förtär stora mängder ingefära i olika former.

Jag tänker att folk pratar om mig som Göran Persson pratade om Helmut Kohl i dokumentären Ordförande Persson: "han äter kopiöst med smör." Men i mitt fall är det ingefära. Kopiöst med ingefära.

Men jag förtär inte lika mycket ingefära som Kohl åt smör. Då hade min lever flyttat ut. Man rekommenderas inte att förtära mer än drygt fyra gram per dag, för levern kan inte bearbeta stora mängder av de flyktiga oljorna.

Jag försöker få min sambo att inse fördelarna med ingefära, men jag gjorde nog mig själv en björntjänst när jag precis nämnde att överdosering kan ha skadlig effekt.

Det tog en evighet för henne att våga ha muskot på maten, efter att jag berättat om ett sällskap som överdoserat och blivit förgiftade. Det var ett recept på äppelkaka i Matmagasinet för elva år sedan där det i stället för två kryddmått stod 20 nötter.

Hur någon lyckas få i sig äppelkaka bakad med 20 muskotnötter är helt obegripligt. Det måste vara brutalt torrt och beskt. Men det var i alla fall några nötter som lyckades och blev förgiftade.

Man kan inte räkna med att alla människor har sunt förnuft. Det kommer alltid att finnas människor som bakar kakor på 20 muskotnötter och hostar utan att täcka över munnen. Det är sådant man får acceptera.

Men det är svårt att känna sig accepterande när man sitter instängd i en buss med människor som hostar och nyser hämningslöst. Utan minsta försök till att dämpa bakterieexplosionen.

Man kan hoppas att jag konsumerat ingefära såpass länge att jag börjat mutera; att det flyter ingefära genom mina vener som gör mig immun mot bakterier och virus. Det finns betydligt sämre superkrafter.

X-Men, Avengers eller Justice League kanske är i behov av en Gingerol-Man som läker de goda och förstör de ondas levrar med omåttligt höga doser av gingeroler och shogaoler. Lite som en manlig motsvarighet till Poison Ivy.

Medan alla ovetande huttar sina snapsar under vårens och sommarens fester kommer jag sitta med en ingefärashot i högsta hugg och bida min tid.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.